Veganismos

Veganismos

Ένα προσωπικό blog για τον βιγκανισμό

Απαντήσεις σε Μιμίδια κατά του Βιγκανισμού

Παρακάτω απαντάμε σε διάφορα μιμίδια που σκοπό έχουν να κοροϊδέψουν το βιγκανισμό, τους χορτοφάγους ή/και τα ζώα και την οικολογία.
Εφόσον τα μιμίδια αυτά δεν έχουν λογική υπόσταση και φτιάχτηκαν μόνο για να κοροϊδέψουν, το ύφος μας στις απαντήσεις ενδέχεται να είναι αυστηρό ή σαρκαστικό, ανάλογα με το θέμα.
Η σελίδα αυτή θα ενημερώνεται συχνά, οπότε παρακαλούμε όπως επιστρέψετε και αργότερα για να δείτε απαντήσεις σε περισσότερα θέματα.
Επίσης ενδέχεται να τροποποιηθούν απαντήσεις που έχουν ήδη γραφτεί, ώστε να γίνουν πιο κατανοητές ή να προστεθούν πληροφορίες.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Σεπτεμβρίου 2023

Αν θέλετε να μας στείλετε κάποια απορία ή σχόλιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Αν έχετε άλλες απορίες για τον βιγκανισμό, παρακαλούμε όπως δείτε και τις παρακάτω σελίδες:

Βιγκανισμός & Υγεία
Βιγκανισμός & Περιβάλλον
Βιγκανισμός & Ηθική
Βιγκανισμός – Τρόπος Ζωής
Απαντήσεις σε Κριτικές κατά των Βίγκαν

Ο βιγκανισμός είναι ασθένεια, η μπριζόλα είναι η θεραπεία

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο μιμίδιο είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που λέγεται “προκατάληψη της επιβεβαίωσης“.
Είναι η τάση που έχουν τα άτομα να ψάχνουν πληροφορίες που υποστηρίζουν τις πεποιθήσεις που έχουν ήδη. Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός, που παρατηρείται πιο πολύ σε συναισθηματικά φορτισμένα ή κλειστόμυαλα άτομα, που δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι μπορεί να κάνουν λάθος σε κάτι.
Τα άτομα που χρησιμοποιούν την προκατάληψη της επιβεβαίωσης έχουν 4 χαρακτηριστικά:

 • ψάχνουν και θυμούνται μόνο πληροφορίες που υποστηρίζουν τα πιστεύω τους (δηλαδή, στην ουσία “κοιτάνε μόνο ότι τους συμφέρει”)
  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κρεατοφάγοι δίνουν βαρύτητα μόνο σε άτομα που λένε ότι είναι ή ήταν βίγκαν και δεν φαίνονται υγιή.
 • αγνοούν πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με τα πιστεύω τους
  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κρεατοφάγοι αγνοούν βίγκαν αθλητές με μεγάλες επιτυχίες, όπως την Μέγκαν Ντουχάμελ, χρυσή ολυμπιονίκη στο πατινάζ, τον Πάτριν Μπαμπούμιαν, αρσιβαρίστα με παγκόσμια ρεκόρ και τον Άλεξ Κασέρες, μαχητή στο UFC, τον μεγαλύτερο οργανισμό μεικτών πολεμικών τεχνών παγκοσμίως.
 • δεν ψάχνουν υποκειμενικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα έρευνες από Αμερικάνικα πανεπιστήμια και οργανισμούς διατροφολόγων που αποδεικνύουν ότι μια βίγκαν διατροφή μπορεί να είναι υγιής και κατάλληλη για κάθε άτομο και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση και ο διαβήτης.
 • παρερμηνεύουν πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με τα πιστεύω τους
  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κρεατοφάγοι αγνοούν το γεγονός ότι τα άτομα της εικόνας είναι ανορεξικά. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, στο δεξί μέρος κάτω από το καρπούζι, η blogger είχε γράψει “Ξεκίνησα να τρώω πάλι”, που σημαίνει ότι πράγματι πρέπει να είχε ανορεξία. Άρα, δεν ήταν ο βιγκανισμός η αρρώστια, η ανορεξία ήταν.
  Η ειρωνία είναι ότι το αντι-βίγκαν τρολλ που έφτιαξε αυτό το μιμίδιο, είχε αφήσει έτοιμη την απάντηση πάνω στην εικόνα.
  Γενικά τα αντι-βίγκαν τρολλ δεν προσέχουν πριν πάνε να διαστρεβλώσουν τα δεδομένα.

Αν οι βίγκαν έβρισκαν ανορεξικά άτομα τα οποία έτρωγαν ένα κομματάκι μπριζόλα την ημέρα και ήταν αδύνατα, κανείς δεν θα δεχόταν αυτό σαν απόδειξη ότι το κρέας κάνει κακό. Θα το θεωρούσαν μια φτηνή, προσωπική επίθεση, αλλά στην ουσία αυτό είναι που κάνει το συγκεκριμένο μιμίδιο.

Το κρέας είναι τόσο νόστιμο που ακόμα και οι βίγκαν παριστάνουν ότι το τρώνε

Αν πράγματι το κρέας είναι τόσο νόστιμο, τότε πόσα άτομα θα ήθελαν να φάνε το κρέας όταν είναι ακριβώς όπως φαίνεται στο πάνω μέρος της φωτογραφίας;

Κανονικά η εικόνα θα έπρεπε να γράφει “τα βίγκαν συστατικά (μπαχαρικά, σάλτσες, λαχανικά κτλ) είναι τόσο νόστιμα, που οι κρεατοφάγοι τα βουτάνε στο κρέας για καλύψουν τη βρώμα του αίματος και του θανάτου”.

Αγαπητοί βίγκαν, αν προσπαθείτε να σώσετε τα ζώα, σταματήστε να τρώτε το φαΐ τους.

Αν δεν μείνουμε στη ζωή, πώς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να σώσουμε τα ζώα;

Εσύ νοιάζεσαι για την κοινωνία σου; Αν ναι, γιατί πηγαίνεις στο σούπερ-μάρκετ και παίρνεις το φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε άτομα της κοινωνίας σου; Γιατί ανοίγεις το ψυγείο στο σπίτι σου και παίρνεις φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε τα μέλη της οικογένειάς σου;
Μήπως υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους;

Πολλά φαγητά που τρώνε οι βίγκαν, όπως ζυμαρικά, φακές, ρύζι και πολλά είδη φρούτων και λαχανικών δεν καταναλώνονται από τα εκτρεφόμενα ζώα.
Αντιθέτως, πράγματα που τρώνε οι μη-βίγκαν, όπως γαλακτοκομικά και μέλι, είναι το φαγητό των ζώων, το οποίο τους έχει κλαπεί.
Άρα οι μη-βίγκαν είναι αυτοί που κυρίως τρώνε το φαγητό των ζώων.

Προφανώς πίσω από το μήνυμα αυτής της μπλούζας υπάρχει το υπονοούμενο ότι οι βίγκαν τρώνε μόνο γρασίδι. Αν θεωρείς ότι κάτι τέτοιο είναι εξυπνάδα, τότε καλύτερα να φορέσεις ένα μπλουζάκι που να γράφει “είμαι χαζό, βοηθήστε με”.

Επίσης, τα ζώα που προσπαθούν να σώσουν οι βίγκαν, κακοποιούνται και δολοφονούνται λόγω των δικών σας καταναλωτικών επιλογών. Δηλαδή εσείς χρηματοδοτείτε την κακοποίηση και δολοφονία τους. Οπότε είναι υποκριτικό να παριστάνετε τώρα ότι νοιάζεστε για τα ζώα αυτά μόνο και μόνο για να κοροϊδέψετε τους βίγκαν.
Κανονικά το μπλουζάκι θα’ πρεπε να γράφει “Αγαπητοί βίγκαν, αν προσπαθείτε να σώσετε τα ζώα, συνεχίστε να μας λέτε να μην τα τρώμε”.

Την επόμενη φορά, αντί να φοράτε μπλούζες με ανόητα και άκυρα μηνύματα, είναι καλύτερα να φορέσετε κάποια μπλούζα με κάποιο μήνυμα αγάπης, φιλανθρωπίας, οικολογίας ή φιλοζωίας.

Το "Vegetarian" (χορτοφάγος) είναι μια αρχαία ινδιάνικη λέξη για κακό κυνηγό.

Βασικά η λέξη “vegetarian” προέρχεται από το λατινικό vegetus που σημαίνει “φρέσκο”, “γεμάτο ζωντάνια”, το οποίο είναι το συναίσθημα που νιώθει κάποιος αφού γίνει χορτοφάγος. Η λέξη έγινε δημοφιλής με το σχηματισμό της “The Vegetarian Society” στο Ράμσγκέιτ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1847.

Πάντως σε ευχαριστούμε για την ιστορική θεωρία σου. Πες μας περισσότερα για το τι κυνήγι κάνεις πηγαίνοντας στο σούπερ-μάρκετ.

Δεν βρήκαμε ποτέ σπηλαιογραφία σαλάτας

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο μιμίδιο είναι μια λογική πλάνη που λέγεται “επίκληση στην παράδοση”, που είναι στην ουσία ο ισχυρισμός ότι “κάτι είναι σωστό μόνο και μόνο επειδή το κάναμε έτσι για πολύ χρόνο”. Φυσικά αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι πάντα σωστός και αυτή η λογική πλάνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει πολλές οπισθοδρομικές και ρατσιστικές προκαταλήψεις.

Όταν δίνεται στους ανθρώπους μια νέα επιλογή, ίσως και άγνωστη μέχρι ένα σημείο, τότε συνήθως δεν προσπαθούν να μάθουν για αυτή τη νέα επιλογή για να δουν αν πράγματι είναι καλύτερη.
Αντιθέτως χρησιμοποιούν την επίκληση στην παράδοση από τεμπελιά για να έχουν έτσι μια εύκολη και γρήγορη δικαιολογία για να μην χρειαστεί να κάνουν τίποτα.

Επίσης δεν έχουμε βρει σπηλαιογραφίες με τους προϊστορικούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν κινητό και να σκουπίζονται με χαρτί υγείας όταν κάνουν την ανάγκη τους.

Αφού λοιπόν τους θαυμάζετε τόσο, πηγαίνετε να ζήσετε στη ζούγκλα, όπως ζούσαν και αυτοί.

Όταν γνωρίζεις έναν άλλο βίγκαν και χαίρεστε και οι δυο τα μάλα, αλλά μετά πεθαίνετε από έλλειψη πρωτεΐνης.

Θα θέλαμε να δούμε έστω μία έρευνα που να δείχνει πόσοι βίγκαν έχουν πεθάνει από έλλειψη πρωτεΐνης.
Όλα τα τρόφιμα έχουν πρωτεΐνη. Η σόγια, τα ρεβύθια, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί έχουν πολλή.
Επίσης, το να συναντήσεις έναν άλλον βίγκαν δεν είναι τόσο σπάνιο, γιατί ο βιγκανισμός εξαπλώνεται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για τον κίνδυνο που προκαλεί στην υγεία η κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Μπορείς πολύ απλά να γράψεις “vegan” ή “βίγκαν” στην αναζήτηση στο Facebook και θα βρεις πολλά γκρουπ και σελίδες για το βιγκανισμό.

Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε λάθος τη βίγκαν διατροφή.
Οι πρώην βίγκαν αρρώστησαν επειδή τρεφόντουσαν λάθος.
Το μωρό πέθανε μόνο επειδή οι γονείς του δεν το τάιζαν βίγκαν με σωστό τρόπο.
Ο βιγκανισμός είναι η πιο υγιής και εύκολη διατροφή από όλες.

Σημείωση: Το μιμίδιο αυτό υπονοεί ότι οι βίγκαν φαίνονται γελοίοι όταν προωθούν τη βίγκαν διατροφή, γιατί (υποτιθέμενα) η βίγκαν διατροφή δεν είναι υγιεινή. Και η βίγκαν διατροφή δεν είναι υγιεινή, επειδή κάποιοι την δοκίμασαν και δεν ήταν υγιείς.
Εδώ όμως φαίνεται η αληθινή γελοιότητα, γιατί:

 • όταν κάποιοι δοκιμάζουν τον βιγκανισμό και δεν είναι υγιείς, τότε αυτόματα η απόδειξη είναι ότι φταίει ο βιγκανισμός
 • αλλά, όταν δεκάδες χιλιάδες μη-βίγκαν υποφέρουν και πεθαίνουν από ασθένειες που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, τότε δεν φταίει η κατανάλωση ζωικών προϊόντων, αλλά φταίνε οι ίδιοι που δεν πρόσεχαν την υγεία τους.

Δηλαδή, δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Οπότε, μπορούμε και εμείς να παίξουμε αυτό το παιχνίδι:
– Δεν υπάρχει περίπτωση η παμφαγία να γίνει λάθος
– Όσοι πρώην κρεατοφάγοι έγιναν βίγκαν είχαν αρρωστήσει επειδή τρεφόντουσαν λάθος
– Όλα αυτά τα παιδιά που υποφέρουν από παχυσαρκία και οι ενήλικες που πέθαναν από καρκίνο, αθηροσκλήρωση, διαβήτη κτλ ήταν επειδή δεν ταΐστηκαν σωστά
-Το να τρως κρέας είναι η πιο υγιής και οικολογικά καλύτερη διατροφή από όλες

- Θα έκανα τα πάντα για την αγάπη...
- Αλήθεια;! Γίνε βίγκαν!
- Αλλά αυτό δεν θα το κάνω!

Τότε δεν θα έκανε τα πάντα για την αγάπη και η “αγάπη” στην οποία αναφέρεται είναι προφανώς μόνο ένας προσωρινός σεξουαλικός ενθουσιασμός.
Παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά ένα άρθρο σαν το ακόλουθο, ώστε να μπορέσετε να ξεχωρίζετε το πάθος από την πραγματική αγάπη και έτσι να μην πληγώσετε άλλα άτομα ή χαραμίσετε το χρόνο τους.
7 σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο πάθος και την πραγματική αγάπη
Ή δείτε έναν πίνακα με διαφορές μεταξύ πόθου, αρέσκειας, αγάπης και εμμονής (στα αγγλικά).

Πως γίνεται να λέει ότι αγαπάει την σύντροφό του και ότι θα έκανε τα πάντα, αλλά επιλέγει να κάνει αυτό που την πληγώνει περισσότερο (δηλαδή το να χρηματοδοτεί την κακοποίηση και δολοφονία αθώων πλασμάτων για χάρη μιας περιττής γεύσης);
Άρα λέει μεγάλα λόγια, αλλά κούφια.

Αν τουλάχιστον σέβεται την σύντροφό του, καλύτερα να την βοηθήσει να βρει κάποιον άλλον, ο οποίος θα εκτιμάει αυτήν και τις αρχές της.
Ο βιγκανισμός είναι πιο οικολογικός τρόπος ζωής και άρα ένδειξη σεβασμού και αγάπης προς τα ζώα και το περιβάλλον.

Αυτό που μας τρέχουν τα σάλια όταν το ηλεκτρικό μαχαίρι κόβει τον γύρο, το παθαίνουν και οι βίγκαν με την χορτοκοπτική μηχανή του γκαζόν;

Δεν είναι σωστή σύγκριση αυτή, καθώς ο γύρος έχει επεξεργαστεί, έχει τροποποιηθεί για να μην θυμίζει πτώμα και έχει μαριναριστεί με σάλτσες και μπαχαρικά – φυτικής προέλευσης – για να πάρει την γεύση και οσμή που έχει.
Ενώ το γκαζόν είναι στην αρχική του μορφή όταν κόβεται.

Αλλά για χάρη του επιχειρήματός σας (και για να χαρείτε), θα παραδεχτούμε ότι μας τρέχουν τα σάλια όταν κόβεται το γκαζόν.
Και τώρα η σωστή ερώτηση είναι:
Αυτό που τρέχουν τα σάλια στους βίγκαν όταν κόβεται το γκαζόν, το παθαίνουν και οι μη-βίγκαν όταν κόβονται οι λαιμοί των ζώων;

 - Εσείς; αρνάκι;
 - Ευχαριστώ, είμαι βίγκαν.
- Και το αρνάκι βίγκαν ήταν και είδατε τι έπαθε.

Αν αυτό το σχόλιο υποτίθεται ότι είναι για να απαξιώσει τη δολοφονία ενός αθώου πλάσματος, τότε χρειάζεται να μάθετε να σέβεστε και να μιλάτε σωστά σε άτομα που μόλις πρωτογνωρίσατε.

Αν το σχόλιο αυτό έχει υπονοούμενη απειλή (ότι και εμείς θα πάθουμε ότι έπαθε και το αρνάκι), τότε να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το άρθρο 333 του νόμου 4619/2019:
Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.

Οι βίγκαν πράγματι έχουν δει τι παθαίνουν τα ζώα στα σφαγεία. Εσείς έχετε το θάρρος να δείτε;

Κιμάς από σόγια, φρέντο με στέβια, βίγκαν σουβλάκι...
Είστε βλαμμένοι, έτσι;;;;

Όχι, είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα ζώα και το περιβάλλον και επιθυμούν να ακολουθούν έναν πιο ηθικό και οικολογικό τρόπο ζωής.
Συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε γεύματα που τρώγαμε και πριν γίνουμε βίγκαν, απλά αλλάζουμε τα συστατικά ζωικής προελεύσεως με αντίστοιχα φυτικά. Έτσι κάνουμε τα γεύματα αυτά πιο νόστιμα, πιο υγιεινά, πιο ηθικά και όχι αηδιαστικά.

Εσείς τι καταναλώνετε; Κιμά από πτώματα αθώων ζώων που δολοφονήθηκαν με τον πιο φασιστικό τρόπο, φρέντο με αγελαδοχύσια, μελισσοξεράσματα, περίοδο κότας…

Βήματα για να γίνετε βίγκαν: 1) μην

Βήματα για να μην ακολουθήσετε έναν πιο ηθικό και οικολογικό τρόπο ζωής:
1) μην

Είσαι ότι τρως
Γι' αυτό φάε κρέας
Μην γίνεις φυτό

Είσαι ότι τρως.

Γι’ αυτό φάε φυσική και υγιεινή τροφή.

Μην γίνεις πτώμα.

Αγαπητοί χορτοφάγοι, ακόμα και τα φυτά νομίζουν ότι κάνετε λάθος.

Ότι και να βάλεις στο “στόμα” του συγκεκριμένου φυτού, αυτό θα κλείσει.

Άρα τα φυτά δεν είναι ικανά να νομίζουν πράγματα.

Βίγκαν: Δεν τρώω κρέας γιατί σέβομαι τη φύση.
Η φύση: ...

Αυτό είναι μια λογική πλάνη που λέγεται “επίκληση στη φύση“, η οποία υποθέτει πως ότι είναι φυσικό, είναι και καλό.
Ναι, στη φύση γίνονται πολύ άσχημα πράγματα, αλλά αυτό δεν θα’πρεπε να υποδηλώνει το πως θα έπρεπε να φερόμαστε εμείς.
Υποτίθεται ότι έχουμε ηθικές αρχές και μπορούμε να ξεχωρίζουμε το σωστό από το λάθος. Διαφορετικά, με τον τρόπο σκέψης (ή μάλλον “μη-σκέψης”) αυτού του μιμιδίου, θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε ότι κακό συμβαίνει στον πλανήτη (δολοφονίες, βιασμούς, κανιβαλισμός κτλ).

Όταν οι βίγκαν λένε ότι σέβονται τη φύση εννοούν ότι σέβονται το περιβάλλον.
Η κτηνοτροφία είναι η μεγαλύτερη αιτία της ρύπανσης των υδάτων και η κύρια αιτία αποψίλωσης των δασών.
Οπότε οι βίγκαν, από σεβασμό προς τη φύση, δεν υποστηρίζουν την κτηνοτροφία.

Επίσης, όταν οι βίγκαν λένε ότι σέβονται τη φύση, μπορεί να εννοούν ότι σέβονται και τη φύση του ανθρώπου.
Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι χορτοφάγο ζώο.
Δεν έχει αιχμηρά νύχια και δόντια όπως τα παμφάγα ζώα. Αντιθέτως έχει επίπεδα νύχια και δόντια.
Το μήκος του λεπτού εντέρου του ανθρώπου είναι μεγάλο σε σχέση με το μήκος του σώματός του, ενώ στα παμφάγα ζώα είναι πολύ κοντό για να αποβάλλει αμέσως το κρέας από τον οργανισμό τους, επειδή σαπίζει γρήγορα.
Ως εκ τούτου, οι βίγκαν σέβονται και τα σώματά τους και δεν καταναλώνουν τροφή που είναι αφύσικη και τοξική για αυτά.

Δες αναλυτικό πίνακα που συγκρίνει τη μορφολογία του ανθρώπου με τα φυτοφάγα, τα σαρκοφάγα και τα παμφάγα ζώα και αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του χορτοφάγο.

Επίσης ο άνθρωπος έχει μηδενικά σαρκοφαγικά ένστικτα και η εικόνα αυτού του μιμιδίου θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε πολλούς.
Αν πιστεύεις ότι ο άνθρωπος είναι παμφάγος, σου έρχεται η παραμικρή επιθυμία να κατασπαράξεις ένα οποιοδήποτε ζώο και να το καταπιείς ωμό, με τη γούνα του, τα αίματά του, τα σωματικά του όργανα και τις βρωμιές του;

Χορτοφάγοι, το φαγητό μου χέζει το φαγητό σας

Ζωοφάγε, το “φαγητό σου” δεν ζει σε ένα πελώριο λιβάδι, αλλά σε μια στενή θέση σε κάποια βιομηχανική μονάδα, όπου χέζει και ξερνάει πάνω στον εαυτό του και σε άλλα αθώα πλάσματα σαν αυτό.
Επίσης δεν ταΐζεται με γρασίδι, αλλά με μεταλλαγμένα τρόφιμα και αντιβιοτικά.
Στην συνέχεια κακοποιείται και κραυγάζει, ενώ σφάζεται χωρίς αναισθησία.

Έϊ χορτοφάγοι, εξηγήστε αυτά!

Τι ακριβώς να εξηγήσουμε…; Α ναι, υπάρχουν 2 δόντια στο στόμα του ανθρώπου, τα οποία είναι λιγάκι πιο κοφτερά από τα υπόλοιπα.
Και επειδή ο άνθρωπος τα βάφτισε κυνόδοντες, για κάποιο λόγο πιστεύει ότι είναι κατάλληλα για να κόβουν το ωμό κρέας όπως τα παμφάγα ζώα.
Έχεις δοκιμάσει ποτέ να φας ωμό κρέας με τους περίφημους κυνόδοντές σου;
Έχουμε επίσης κάτι στις άκρες των δαχτύλων που λέγεται νύχια. Μήπως επειδή τα βαφτίσαμε νύχια θα τα βάλουμε στην ίδια κατηγορία με τα νύχια των λιονταριών;
Πολλά φυτοφάγα ζώα έχουν κυνόδοντες, όπως τα άλογα, οι αγελάδες και οι ιπποπόταμοι – και μάλιστα μεγαλύτερους από τους δικούς σου. Οι κυνόδοντες στα φυτοφάγα είναι για να μπορούν να μασούν σκληρά φρούτα και καρπούς.

Το μιμίδιο, από όλα τα δόντια του ανθρώπου, αναφέρει μόνο τους κυνόδοντες. Άρα δηλαδή τα υπόλοιπα δόντια θυμίζουν αυτά των χορτοφάγων ζώων, σωστά;
Οπότε προκύπτει το ερώτημα: αν κάποιος για τον οποιοδήποτε λόγο (ασθένεια ούλων, ατύχημα, γηρατειά κτλ) χάσει τους κυνόδοντές του, τότε αυτό σημαίνει ότι πλέον γίνεται ένα χορτοφάγο ζώο;

Αλλά ας πούμε για χάρη του επιχειρήματος ότι πράγματι είμαστε παμφάγα ζώα από τη φύση μας. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι μπορούμε να ζήσουμε με υγεία ως χορτοφάγοι και ότι η βιομηχανία ζωικών προϊόντων προκαλεί τη μεγαλύτερη οικολογική ζημιά στον πλανήτη και δολοφονεί τρισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο.
Και εσύ χαίρεσαι γιατί βρήκες τη δικαιολογία να συνεχίσεις να χρηματοδοτείς αυτή τη βιομηχανία, επειδή έχουμε κυνόδοντες;
Αν αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσες, τότε το μυαλό σου είναι σαν τους κυνόδοντές σου: υπερεκτιμημένο και δεν κόβει καλά.

*διαφορές στην όραση μεταξύ θηρευτών και θηραμάτων
Βίγκαν: Θα παριστάνω ότι δεν το είδα αυτό

Σημείωση: Το συγκεκριμένο μιμίδιο υπονοεί ότι τα σαρκοφάγα και παμφάγα ζώα έχουν τα μάτια τους στο μπροστινό μέρος του κρανίου τους (επειδή έτσι καταλαβαίνουν πόση απόσταση έχουν από το θήραμα που κυνηγάνε). Και τα χορτοφάγα ζώα έχουν τα μάτια τους με κλίση προς τα πλάγια (επειδή έτσι μπορούν να βλέπουν σε μεγαλύτερη έκταση και να καταλαβαίνουν πότε απειλούνται). Άρα, αφού ο άνθρωπος έχει και αυτός τα μάτια του να κοιτάνε προς τα εμπρός, αυτό σημαίνει ότι είναι παμφάγο ζώο.

Τα μάτια που κοιτούν προς τα εμπρός βοηθούν στην αντίληψη του βάθους και της απόστασης, κάτι που βοήθησε τους προγόνους μας να πηγαίνουν στα δέντρα από κλαδί σε κλαδί για να ξεφύγουν από τα αρπακτικά ζώα ή για να μαζέψουν φρούτα. Έπρεπε να έχουν μπροστινή όραση για να καταλαβαίνουν πόση απόσταση υπήρχε όταν πηδάγανε από το ένα κλαδί στο άλλο, έτσι ώστε να μην πέφτανε από το δέντρο. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά που ζούνε στα δέντρα.
Τα κοάλα και οι βραδύποδες είναι χορτοφάγα ζώα που ζούνε στα δέντρα και έχουν και αυτά τα μάτια στους μπροστά.
Επίσης, υπάρχουν αρπακτικά ζώα, όπως οι καρχαρίες, που έχουν τα μάτια τους στο πλάι.

Η τοποθεσία των ματιών δεν αποδεικνύει αν κάποιο ζώο είναι ή δεν είναι προσαρμοσμένο στο να τρώει κρέας.

Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε αυτήν την εις βάθος όραση που έχουμε ως άνθρωποι, για να δείτε ένα ντοκιμαντέρ με το τι συμβαίνει στα ζώα και να σκεφτείτε εις βάθος αν αυτά τα πράγματα που τους συμβαίνουν είναι σωστά.
Μην παριστάνετε ότι δεν διαβάσατε το κείμενο αυτό.

"Είμαι αλλεργική στη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, τους ξηρούς καρπούς και είμαι και βίγκαν. Τι μπορώ να πάρω;"
Σερβιτόρος: Το δρόμο από δω

Αν μιλάει έτσι σερβιτόρος στους πελάτες, τότε δεν τον βλέπουμε να κρατάει τη δουλειά του για πολύ.
Άρα μάλλον ο σερβιτόρος είναι αυτός που θα πάρει δρόμο.

Πολλές επιχειρήσεις εστίασης ήδη έχουν προσθέσει στο μενού τους βίγκαν επιλογές. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο μενού εστιατορίων, ψητοπωλείων και ψαροταβέρνων, βρίσκουμε διάφορες επιλογές, όπως: πατάτες τηγανιτές, ταμπούλε, φάβα, κολοκυθοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, μπιφτέκι λαχανικών, μελιτζανοσαλάτα.
Αλλά, τι σόι εστιατόριο είναι το συγκεκριμένο; Δεν έχει κανένα φαγητό με ρύζι, ρεβίθια, φασόλια, φακές, πατάτες, μανιτάρια, ζυμαρικά (χωρίς γλουτένη), φρούτα, λαχανικά και άλλα πράγματα που θα μπορούσε να φάει η συγκεκριμένη βίγκαν πελάτισσα;
Δεν έχει μάγειρα που θα μπορούσε να αλλάξει τα συστατικά σε κάποιο γεύμα και να το κάνει βίγκαν;
Αν όχι, μάλλον το εστιατόριο είναι αυτό που θα πάρει δρόμο.

- Φροντίστε να δοκιμάσετε τις βίγκαν επιλογές μας.
- Απλά για να ξέρετε. Η φέτα δεν είναι βίγκαν. Ίσως να θέλετε να το ψάξετε.
- Ναι, βασικά δεν μας νοιάζει.

Είναι υποχρέωση των εστιατόρων να γνωρίζουν και να σέβονται τις διατροφικές επιλογές του κόσμου. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν συστατικά στα οποία ο κόσμος μπορεί να έχει αλλεργία.

Αλλά, εφόσον το εστιατόριο αυτό πάει να προσκαλέσει βίγκαν επισκέπτες, χωρίς όμως να ξέρει τι ακριβώς είναι βίγκαν, τότε δείχνει ότι δεν σέβεται/εκτιμάει τους πελάτες του και ότι ενδιαφέρεται μόνο για λεφτά.

Ωραία είναι τα παιχνίδια και τα αστεία, μέχρι να πληγωθεί κάποιος από αλλεργικό σοκ ή μέχρι κάποιος να κάνει μήνυση.
Άρθρο στα αγγλικά: Βρετανός έφηβος αλλεργικός στα γαλακτοκομικά πέθανε αφού του είπαν στο εστιατόριο ότι το γεύμα γενεθλίων του ήταν ασφαλές

Σημείωση: Υπάρχει και βίγκαν φέτα, από διάφορες εταιρείες. Μπορείτε να ψάξετε στο σούπερ-μάρκετ της περιοχής σας. Μπορεί να το βρείτε και ως “λευκό αναπλήρωμα” ή “νηστίσιμο”.

Ακόμα νομίζεις ότι το βίγκαν φαγητό είναι βαρετό;; Μάντεψε πάλι γλύκα.

Καταρχήν τα δημητριακά που φαίνονται στην εικόνα είναι πολύ πιθανό να περιέχουν μέλι, οπότε δεν είναι βίγκαν.
Επίσης, δεν καταλαβαίνουμε γιατί όταν ο κόσμος ακούει για βίγκαν, ξαφνικά ξεχνάει την έννοια της μαγειρικής και ξεχνάει ένα σωρό συστατικά που υπάρχουν. Δεν έχετε φάει ποτέ κάποιο βίγκαν φαγητό; Μακαρόνια με σάλτσα λαχανικών, φακές, ριζότο με μανιτάρια, φάβα, φασόλια, τηγανιτές πατάτες, ταμπουλέ, μελιτζανοσαλάτα, πίτα φαλάφελ, κολοκυθοκεφτέδες, γεμιστές πιπεριές/ντομάτες/μελιτζάνες.
Τέλος, το “γλύκα” στα αγγλικά γράφεται “sweetie”. “Sweaty” σημαίνει “ιδρωμένος”. Ήδη ξέρουμε ότι τα αντι-βίγκαν τρολ δεν σκέφτονται πριν δημοσιεύσουν κάτι, αλλά τουλάχιστον ας προσέξουν την ορθογραφία τους για να μην φαίνονται τελείως αγράμματοι.

*Εγώ
*Βίγκαν φαγητό
*ΑΝΤΕ ΧΑΣΟΥ*

Το να πετάτε φαγητό είναι ασέβεια προς τη Μητέρα Φύση και προς τον αγρότη/παραγωγό και προς τον μάγειρα και φυσικά και προς τον εαυτό σας, καθώς δίνετε μια τόσο άσχημη εντύπωση. Είναι αμαρτία να πετάτε φαγητό, ειδικά από την στιγμή που υπάρχουν τόσοι άστεγοι και φτωχοί άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Αν δεν το θέλετε το βίγκαν φαγητό, τουλάχιστον δώστε το σε κάποιον άλλο.

Οι γονείς σας ή/και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας μπορεί να έζησαν σε πολύ δύσκολες εποχές και να προσπάθησαν να δώσουν μια καλύτερη ζωή για εσάς, δίνοντάς σας ότι θέλατε όποτε το θέλατε.

Μην είστε αχάριστοι. Να είστε ευγνώμων για ότι έχετε.

Επίσης, προκύπτει το ερώτημα: αν πετάτε το βίγκαν φαγητό, αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα τρώτε μόνο ζωικά παράγωγα; Αν ναι, αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για την υγεία σας.

Οι βίγκαν αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι οι άνθρωποι θέλουν, χρειάζονται και λιγουρεύονται το κρέας. Το νούμερο ένα επιχείρημα κατά του βιγκανισμού είναι ότι δεν υπάρχουν βίγκαν που σταματάνε να θέλουν, να χρειάζονται ή να λιγουρεύονται το κρέας. Αν οι άνθρωποι χρειάζονται κρέας, τότε το να λέμε σε όλους να μην το τρώνε είναι ανόητο από διατροφική πλευρά και τελείως ανήθικο. Δεν υπάρχουν άλλες συζητήσεις να γίνουν. Μόλις νίκησα.

Οι άνθρωποι δεν θέλουν το κρέας. Θέλουν τη γεύση και την υφή που έχει το κρέας αφού ψηθεί και αφού έχει μαριναριστεί με φυτικά προϊόντα.

Όπως φαίνεται και από την εικόνα, υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές συνταγές με τις οποίες μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει τα ζωικά παράγωγα.

Αλλά οι μη-βίγκαν αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι είναι τόσο κλειστόμυαλοι, τεμπέληδες και σκλάβοι των ανήθικων συνηθειών τους που δεν προσπαθούν να δοκιμάσουν έστω μία συνταγή. Και επίσης δεν προσπαθούν να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις που έχει το κρέας στην υγεία τους και τις επιπτώσεις που έχει η κτηνοτροφία στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν άλλες συζητήσεις να γίνουν.
Η ανθρωπότητα έχασε.

-Μπαμπά, γιατί με λένε Τριανταφυλλιά;
-Όταν ήσουν μικρή, ένα τριαντάφυλλο είχε πέσει στο κεφάλι σου.

-Μπαμπά, γιατί με λένε Μαργαρίτα;
-Όταν ήσουν μικρή, μια μαργαρίτα είχε πέσει στο κεφάλι σου.

-Αγοράζω βίγκαν γατοτροφή.
-Α, γεια σου Τούβλο.

Δηλαδή πρώτα ο πατέρας δεν πρόσεχε καλά το παιδί του και άφησε να χτυπηθεί από ένα τούβλο στο κεφάλι.

Και μετά τον βάφτισε “Τούβλο”, ώστε να δέχεται και μπούλινγκ από τους συμμαθητές του.

Μάλλον κάποιος άλλος θα έπρεπε να λέγεται “Τούβλο”.

Σχετικά με το θέμα της βίγκαν γατοτροφής, δείτε την απάντησή μας και στο παρακάτω μιμίδιο.

Σκέψου Μάρκο! Γιατί να υπάρχει βίγκαν γατοτροφή αν κάθε γάτα είναι σαρκοφάγα; Βγάζουν λεφτά από χαζούς ανθρώπους που σκοτώνουν γάτες.

Αν δεν ταΐσουμε τίποτα τις γάτες, θα μας πείτε σπισιστές.
Αν ταΐσουμε τις γάτες κρέας, θα μας πείτε υποκριτές.
Αν ταΐσουμε τις γάτες βίγκαν, θα μας πείτε κακοποιούς.

Παρακαλούμε, αποφασίστε τι θέλετε να κάνουμε.

Πάντως χαιρόμαστε που νοιάζεστε για τις γάτες. Αντί να φτιάχνετε τέτοια χαζά μιμίδια και να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας, γιατί δεν χρησιμοποιείτε το χρόνο και την ενέργειά σας σε κάτι πιο παραγωγικό; Π.χ.

 • να δωρίσετε λεφτά σε κάποια φιλοζωική που θα κάνει στειρώσεις
 • να υιοθετήσετε μια αδέσποτη γάτα
 • να ταΐσετε τα αδέσποτα
 • να ξεκινήσετε μια συγκέντρωση για να ζητήσετε από το κράτος να φτιάξει καταφύγια
 • να συμμετέχετε σε κάποια φιλοζωική καμπάνια για να προωθήσετε τις υιοθεσίες αδέσποτων γατών

Ίσως τότε να μπορέσετε να σώσετε τις αδέσποτες γάτες από τους βίγκαν.

Σχετικά με το θέμα της βίγκαν γατοτροφής, ο Andrew Knight, καθηγητής κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Winchester είπε ότι “οι σκύλοι, οι γάτες και άλλα είδη ζώων έχουν απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, δεν χρειάζονται το κρέας ή οποιοδήποτε άλλο συγκεκριμένο συστατικό”.
“Ο ισχυρισμός ότι τα ζώα που ακολουθούν μία βίγκαν διατροφή αναγκαστικά θα αρρωστήσουν και είναι βάναυσο να τα συντηρούμε, είναι αντίθετος με τα επιστημονικά στοιχεία σε αυτόν τον τομέα και είναι αδαής”.

Οι βίγκαν γατοτροφές μπορούν να είναι υγιεινές, αφού περιέχουν ταυρίνη, καρνιτίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι γάτες.

Μπορεί επίσης να έχετε δει διάφορες ειδήσεις που μιλάνε για επικίνδυνες ζωοτροφές που αποσύρονται από την αγορά, επειδή περιέχουν απορρίμματα σφαγείων ή άλλες τοξικές ουσίες που δεν είναι κατάλληλες για βρώση από ανθρώπους.
Εδώ προκύπτει το ερώτημα: Εφόσον πιστεύετε ότι ο άνθρωπος είναι παμφάγος και εφόσον πιστεύετε ότι οι κρεατοφαγικές γατοτροφές είναι υγιεινές, έχετε δοκιμάσει να τις γευτείτε για να διασφαλίσετε ότι οι γάτες τρώνε σωστά;
Παρακαλούμε μην ρίξετε την ευθύνη στην σελίδα μας, αν πράγματι κάνετε αυτήν την ανοησία.

Τρολ τρώει μπέργκερ μπροστά από βίγκαν διαδηλωτές

Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι το άτομο αυτό έχει κότσια που τρώει κρέας μπροστά στους βίγκαν. Αλλά στην πραγματικότητα είναι δειλό, γιατί ξέρει ότι ο βιγκανισμός είναι ένα κίνημα αγάπης και κανείς δεν θα του επιτεθεί, αφού κιόλας οι βίγκαν ήταν σε στάσιμη, ειρηνική διαμαρτυρία.
Αλλά ακόμα και αν τύχει η περίπτωση αυτή, ξέρει ότι θα έχει προστασία από τους συμπολίτες του και ότι θα μπορέσει να αποζημιωθεί και να “δικαιωθεί” και έτσι να εκπληρώσει ακόμα πιο γρήγορα τον σκοπό του, που είναι το να κερδίσει προσοχή.

Όταν ξέρεις ότι μπορείς να κρυφτείς πίσω από το νόμο και την κοινωνία σου, τότε δεν είσαι γενναίος.
Αντιθέτως, οι γενναίοι είναι οι διαδηλωτές, οι οποίοι αφιερώνουν το χρόνο τους σε ένα δίκαιο σκοπό. Παρόλο που είναι συγκριτικά πολύ λιγότεροι, διακινδυνεύουν την σωματική και ψυχική τους υγεία και διακινδυνεύουν να γίνουν περίγελοι από την κοινωνία τους.

Το άτομο που τρώει κρέας δείχνει με αυτή του την πράξη ότι έχει μεγάλη ανασφάλεια και ότι δεν έχει κάποιο λογικό ή ηθικό επιχείρημα για να δικαιολογήσει τη βρώση κρέατος.
Γι’ αυτό προσπαθεί να χειραγωγήσει συναισθηματικά τους βίγκαν, γιατί πιστεύει ότι αν τους εκνευρίσει ή στεναχωρήσει, τότε έχει κερδίσει το επιχείρημα.
Αυτό το ψυχολογικό φαινόμενο λέγεται “απόλαυση του Ντούπερ” και αναφέρεται στην ευχαρίστηση που αισθάνονται οι ναρκισσιστές όταν μπορούν να χειραγωγήσουν συναισθηματικά κάποιον (να τον στεναχωρήσουν, να τον κοροϊδέψουν, να τον θυμώσουν κτλ). Αυτό γίνεται φανερό από το γεγονός ότι το άτομο αυτό απολαμβάνει την πράξη του.

Συχνά οι μη-βίγκαν παραπονιούνται ότι οι βίγκαν γίνονται ενοχλητικοί και έτσι θέλουν και αυτοί να ενοχλήσουν τους βίγκαν.
Όμως, όταν ο μη-βίγκαν αγοράζει και τρώει κρέας μπροστά στον βίγκαν για να τον ενοχλήσει, τότε γίνεται χειρότερος από αυτά που καταδικάζει στους βίγκαν.
Γιατί με την αγορά κρέατος χρηματοδοτεί την κακοποίηση και δολοφονία ενός αθώου πλάσματος, το οποίο δεν είχε φταίξει.

Είναι λοιπόν αυτή η πράξη κάτι για το οποίο μπορεί να είναι περήφανο το άτομο αυτό;
Είναι μια πράξη που μπορεί να φέρει κάτι καλό στον κόσμο;
Ή μήπως είναι μπούλινγκ;

Η εικόνα δείχνει 2 τελείως διαφορετικά είδη ανθρώπων.
Από τη μία ένα ναρκισσιστικό τρολ, που θέλει να κερδίσει like και έχει έλλειψη ενσυναίσθησης.
Και από την άλλη, μερικούς διαδηλωτές που επιλέγουν να μείνουν ανώνυμοι και δεν θέλουν να κερδίσουν φήμη. Αντιθέτως θέλουν να μάθει ο κόσμος για τα δικαιώματα των ζώων που κακοποιούνται και δολοφονούνται άδικα.

Επίσης, το ότι το άτομο αυτό έχει καταγραφεί, δεν είναι προς συμφέρον του.
Γιατί κάποια στιγμή θα καλεστεί να εξηγήσει αυτές τις ανώριμες πράξεις του στους φίλους του ή στο/στη σύντροφό του ή στα παιδιά του, που μπορεί να γίνουν βίγκαν.
Ελπίζουμε ότι τότε θα μπορέσει να ωριμάσει και να συγχωρεθεί (και από τους άλλους και από τον εαυτό του) και να χρησιμοποιήσει αυτή τη ντροπή σαν κίνητρο για να κάνει πράγματα που θα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα.

Τρώω δύο φορές περισσότερο κρέας ώστε ένας βίγκαν που νομίζει ότι κάνει κάποια διαφορά να μην κάνει στην πραγματικότητα καμία διαφορά.

Στη ζωή έχετε την ευκαιρία να γίνετε 100 θετικά, αξιόλογα πράγματα, αλλά για κάποιο λόγο επιλέγετε να γίνετε ένα αναιδές άτομο. Γιατί τόσο μίσος για τον συνάνθρωπό σας, τα ζώα και το περιβάλλον;

Προφανώς αυτή η συμπεριφορά σας προκύπτει από ανασφάλεια και θέλετε να μας εξοργίσετε γιατί αυτό με κάποιο περίεργο τρόπο θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.

Περισσότερο σας λυπόμαστε και αναρωτιόμαστε τι τραγικό μπορεί να έχει συμβεί στη ζωή σας για να φέρεστε με αυτόν τον τρόπο. Συνήθως στους πληγωμένους ανθρώπους αρέσει να πληγώνουν τους άλλους.

Προτείνουμε να δείτε το θέμα με κάποιο ψυχολόγο. Ευχόμαστε να μπορέσετε να βρείτε την αγάπη στη ζωή σας και μπορέσετε να την μοιραστείτε με όλους – είτε ανθρώπους, είτε ζώα, είτε το περιβάλλον.

Επίσης ένας βίγκαν μπορεί να επηρεάζει θετικά και άλλα άτομα και να κόψουν και αυτά το κρέας.
Άρα αν θέλετε να αναιρέσετε όλη τη διαφορά που κάνει ένας βίγκαν, τότε θα πρέπει να τρώτε πολύ περισσότερο κρέας, το οποίο φυσικά δεν προτείνουμε, γιατί έτσι θα αρρωστήσετε ακόμη πιο γρήγορα.
Δηλαδή το μίσος σας για τους άλλους στο τέλος θα καταστρέψει και εσάς τον ίδιο.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τρώει ωμό κρέας

Η φωτογραφία αυτή φυσικά είναι ψεύτικη και η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει δηλώσει πως είναι βίγκαν. Αλλά γιατί πολλοί μη-βίγκαν δεν σέβονται το έργο που προσπαθεί να κάνει για το περιβάλλον και την κοροϊδεύουν και θέλουν να φάει κρέας;

Η ζηλοφθονία είναι το μίσος που αισθάνεται κάποιος για κάτι που έχει πετύχει στη ζωή του ή για κάτι καλό που έχει κάποιος άλλος. Είναι ο λόγος που βλέπουμε άτομα να κοροϊδεύουν αθλητές και άλλους διάσημους και να χαίρονται όταν αυτοί χάνουν ή τραυματίζονται άσχημα, παρόλο που οι διάσημοι αυτοί μπορεί να είναι καλά άτομα, ή να είναι και φιλάνθρωποι.

Η ζηλοφθονία προκαλείται από την χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχει κάποιος, ο οποίος είτε δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους που είχε στη ζωή του, είτε ήταν πολύ τεμπέλης ή δειλός για να προσπαθεί να πετύχει τους στόχους αυτούς.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα άτομο που έχει πετύχει πολλά πράγματα και θαυμάζεται από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Πολλά άτομα θα ήθελαν να είχαν αυτό το θαυμασμό, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που θα είχαν το θάρρος και την ενέργεια να κάνουν κάτι αξιόλογο για να κερδίσουν αυτό το θαυμασμό.

Κανονικά οι άνθρωποι όταν βλέπουν κάποιον να κάνει κάτι αξιοθαύμαστο, θα έπρεπε να παίρνουν έμπνευση και να λένε “πρέπει και γω να φτάσω τόσο ψηλά”. Όμως, όσοι έχουν ανασφάλειες, θέλουν να βλέπουν τους άλλους να πέφτουν πιο χαμηλά από τους ίδιους, για να αισθανθούν έτσι ανώτεροι, χωρίς να έχουν κάνει κάτι.

Αν το μπέικον είναι αυτό που θα με σκοτώσει, τότε κερδίζω.

Όχι, κύριε. Ο πρώιμος θάνατος για χάρη μια προσωρινής απόλαυσης δεν είναι νίκη.

Μπορείς να πας σε ένα οποιοδήποτε νοσοκομείο και να μιλήσεις με άτομα που υποφέρουν από καρκίνο, αθηροσκλήρωση, διαβήτη ή άλλες αρρώστιες που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Μπορεί να δεις πολλούς που υποφέρουν και να έχουν μετανοιώσει που δεν πρόσεχαν την υγεία τους.

Άραγε σε έναν βίγκαν γάμο τραγουδάνε "Στου παιδιού μου την χαρά έσφαξα δυο μπρόκολα";

Ψάξαμε στο ίντερνετ και δεν βρήκαμε αυτό το τραγούδι. Άρα μάλλον κανείς δεν το τραγουδάει. Και ο λόγος προφανώς είναι ότι σε μια εκδήλωση χαράς, όπως ένας γάμος, δεν θέλουμε να λέμε άσχημες λέξεις όπως η σφαγή – που σημαίνει τη δολοφονία ζώου με μαχαίρι.

Υπάρχουν ένα σωρό άλλα τραγούδια που μπορούμε να τραγουδήσουμε σε ένα γάμο.

Αυτό που θα’πρεπε να αναρωτιέστε είναι “άραγε πότε επιτέλους θα σταματήσει ο κόσμος να ταυτίζει τη χαρά του με την κακοποίηση των ζώων;”.

Γαμώτο! Πάτησα κάτι σκατά...
*Βιγκανισμός

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), η κτηνοτροφία είναι η μεγαλύτερη αιτία της ρύπανσης των υδάτων και προκαλεί περισσότερη ρύπανση από όλες τις άλλες βιομηχανικές πηγές αλλά και από όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αθροιστικά (αυτοκίνητα, πλοία, τρένα, αεροπλάνα). Τα ζώα στα σφαγεία των ΗΠΑ και μόνο παράγουν περίπου 500 εκατομμύρια τόνους κοπριάς κάθε χρόνο. Η κοπριά από τα εκτρεφόμενα ζώα περιέχει στοιχεία από άλατα και βαρέα μέταλλα, τα οποία καταλήγουν σε υδάτινες επιφάνειες και καταστρέφουν την υδρόβια ζωή.
Επίσης η κτηνοτροφία συμβάλλει στην παραγωγή του 37% της εκπομπής μεθανίου (CH4), το οποίο έχει πάνω από 20 φορές τη πιθανότητα υπερθέρμανσης του πλανήτη από ότι το CO2.
Οπότε δεν είναι ο βιγκανισμός αυτός που είναι σκατά.

Όλα τα ζώα θέλουν να ζήσουν... Που τραβάς τη γραμμή;

Σημείωση: Η εικόνα αυτή ήταν αρχικά μια βίγκαν καμπάνια η οποία καλούσε τον κόσμο να σκεφτεί ότι όλα τα ζώα θέλουν να ζήσουν και να σκεφτεί σε ποια ζώα αναγνωρίζει και σέβεται την επιθυμία αυτή.
Στην εικόνα όμως ήδη είχε σημειωθεί ότι ο άνθρωπος κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα σε κατοικίδια και εκτρεφόμενα ζώα. Οπότε, το θέμα ήταν να αναρωτηθεί ο κόσμος το γιατί τραβάει εκεί τη γραμμή, ώστε ιδανικά να αναθεωρήσει την πράξη του και να σεβαστεί την επιθυμία όλων των ζώων να ζήσουν.

Αλλά κάποιος αντι-βίγκαν σημείωσε τις παρακάτω υπονοούμενες απαντήσεις:

 – “Σε μια κανονική μέρα θα έτρωγα πάπιες, αγελάδες, γουρούνια και κότες.”

Μια “κανονική” μέρα για αυτά τα πλάσματα είναι να είναι περιορισμένα σε κάποιο κλουβί, μέσα σε περιττώματα και κραυγές άλλων ζώων που θα οδηγηθούν στην σφαγή και θα δολοφονηθούν με ένα μαχαίρι στο λαιμό.
Γιατί λοιπόν τα πλάσματα αυτά να μην δικαιούνται να ζήσουν μια κανονική ζωή;

 – “Σε μια οικονομική κρίση θα έτρωγα πάπιες, αγελάδες, γουρούνια, κότες, αλλά και άλογα και κουνέλια.”

Η παραγωγή ζωικών προϊόντων προκαλεί τεράστιες οικολογικές καταστροφές.
Οπότε αν ελπίζετε να μην βρεθεί ο πλανήτης σε κάποια ακόμα χειρότερη οικονομική κρίση, τότε είναι καλύτερα να υποστηρίξετε τη βίγκαν διατροφή.

 – “Σε μια αποκαλυπτική κρίση θα έτρωγα οποιοδήποτε ζώο.”

Αν έρθει κάποια αποκαλυπτική κρίση, ίσως για παράδειγμα από επίθεση εξωγήινων, να ευχηθείτε οι εξωγήινοι να μην θέλουν να σας φάνε για τους ίδιους φασιστικούς λόγους που τρώτε και εσείς τα ζώα.

“Δεν θα έτρωγα κανένα ζώο αν θα προσπαθούσα να ρίξω μια βίγκαν γκόμενα.”

Είναι πολύ ντροπιαστικό να λένε οι άντρες ψέματα και να κοροϊδεύουν τις γυναίκες για να τις πείσουν να κάνουν σεξ μαζί τους.
Προφανώς λένε αυτά τα ψέματα εφόσον είναι εθισμένοι στο σεξ και σκάρτοι σαν άτομα και ξέρουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μιας γυναίκας. Και δεν είναι αρκετά “άντρες” ώστε να πουν την αλήθεια εξαρχής, ότι δηλαδή το σεξ είναι το μόνο που θέλουν.
Θέλουν απλά να πάρουν αυτό που θέλουν και να εξαφανιστούν, χωρίς να αναλογιστούν ότι μπορεί να αφήνουν πίσω τη γυναίκα να αισθάνεται βιασμένη, βρώμικη και να της μείνει κάποιο τραύμα. Ντροπιάζουν την ίδια και ντροπιάζουν όλες τις γυναίκες της οικογένειάς τους, κυρίως την μητέρα τους.
Δυστυχώς δεν είναι σπάνιο “άντρες” που δεν σέβονται τις γυναίκες ως χαρακτήρες και τις βλέπουν μόνο για τις απολαύσεις που μπορούν να κερδίσουν από τα σώματά τους, να κάνουν το ίδιο και για τα ζώα.

Οπότε όποιος έγραψε τις απαντήσεις αυτές πάνω στην εικόνα για να παριστάνει τον έξυπνο, το μόνο που απέδειξε είναι ότι είναι χαζός, ψεύτης, εγωιστής και ότι δεν σέβεται ούτε γυναίκες, ούτε ζώα.
Προτείνουμε άμεση επίσκεψη σε ψυχολόγο.

Πως ξέρεις ότι κάποιος είναι βίγκαν;
Μην ανησυχείς, θα σου το πει.

Ο βιγκανισμός είναι τρόπος ζωής που δεν έχει σχέση μόνο με το τι τρώμε, αλλά και με το τι φοράμε και τι γενικά αγοράζουμε. Άρα σε μια οποιαδήποτε συζήτηση, είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί κάτι που θα οδηγήσει στο βιγκανισμό. Ειδικά π.χ. αν κάποιος πάει σε ένα εστιατόριο. Τότε θα πρέπει να αναφέρει ότι είναι βίγκαν ή τουλάχιστον να ρωτήσει αν τα φαγητά που θέλει να παραγγείλει είναι βίγκαν.
Η αντίληψη ότι οι βίγκαν λένε ότι είναι βίγκαν με το καλημέρα, προφανώς είναι μια υπερβολή και δεν ισχύει.

Οι άνθρωποι διαμορφώνουν την ταυτότητά τους από διάφορα πράγματα, όπως τα αθλήματα που παρακολουθούν, τις σειρές που βλέπουν, τα αγαπημένα τους χόμπι, τα αγαπημένα τους φαγητά, την αγαπημένη τους μουσική κτλ.
Κάποιοι γράφουν σε τοίχους ότι η ποδοσφαιρική ομάδα είναι η θρησκεία τους και πλακώνονται μετά από αγώνες, επειδή η ομάδα τους έχασε στο ποδόσφαιρο.
Άλλα άτομα βρίζουν το ένα το άλλο, γιατί δεν τους αρέσουν οι ίδιες ταινίες ή η ίδια μουσική.

Ο βιγκανισμός όμως είναι ένας τρόπος ζωής που κάνει τον κόσμο καλύτερο και για τον οποίο κάποιος μπορεί να είναι περήφανος. Οπότε δεν είναι ντροπή να πει κάποιος ότι είναι βίγκαν. Αντιθέτως, ο βιγκανισμός θα έπρεπε να αναφέρεται περισσότερο, ώστε να εμπνευστούν και άλλα άτομα να τον ακολουθήσουν.

Ο Αϊνστάιν είπε ότι ο χρόνος είναι σχετικός. Φυσικά εννοούσε από επιστημονική οπτική, αλλά εξήγησε ότι ισχύει και μεταφορικά αυτό, γιατί ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο. Παρομοίως σχετική είναι και η ποσότητα.

Κάτι που δεν μας ενδιαφέρει και το ξεχνάμε αμέσως, αισθανόμαστε ότι δεν το είχαμε ακούσει αρκετές φορές.
Κάτι που μας αρέσει πολύ (όπως ένα κομπλιμέντο), αισθανόμαστε ότι θα θέλαμε να το ακούσουμε πιο πολλές φορές.
Κάτι που μας φέρνει σε δύσκολη θέση (όπως κριτική, βρισιές, μια δουλειά που δεν θέλουμε να κάνουμε), αισθανόμαστε ότι το έχουμε ακούσει πολλές φορές, επειδή το κρατάμε στο μυαλό μας και το επαναλαμβάνουμε για πολύ χρόνο. Αυτό είναι μια γνωστική προκατάληψη που λέγεται μεροληψία αρνητικότητας.

Οπότε, μάλλον το πρόβλημα δεν είναι ότι οι βίγκαν θέλουν να λένε τόσες πολλές φορές ότι είναι βίγκαν.
Μάλλον το πρόβλημα είναι ότι οι μη-βίγκαν αισθάνονται τόσο μεγάλη ανασφάλεια όταν ακούν για βιγκανισμό (γιατί καταλαβαίνουν κατά βάθος ότι ακολουθούν ένα τρόπο ζωής που δεν είναι σωστός) και γι’αυτό τους φαίνεται ότι το ακούν πολλές φορές. Μερικές φορές και μόνο η παρουσία των βίγκαν ή η προβολή της λέξης βίγκαν σε κάποιο κείμενο τους προκαλεί αυτήν την ανασφάλεια.

Πολλοί άνθρωποι είναι κατά της βίας προς τα ζώα, αλλά τους αρέσει να τρώνε κρέας.
Όταν ο εγκέφαλος έρχεται αντιμέτωπος με δύο αντικρουόμενες απόψεις, τότε έρχεται σε μια κατάσταση δυσφορίας. Αυτό είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που λέγεται “γνωστική ασυμφωνία” ή στην συγκεκριμένη περίπτωση “παράδοξο του κρέατος”.
Οι άνθρωποι προσπαθούν να δικαιολογήσουν ή να αποφύγουν τις συνέπειες που έχουν οι πράξεις που τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα. Γιατί προτιμάνε τα βολικά ψέματα από την άβολη αλήθεια. Και σε αυτά τα πλαίσια, φτιάχνουν τέτοια μιμίδια και χρησιμοποιούν συναισθηματική χειραγώγηση για να αποτρέψουν τους βίγκαν από το να λένε ότι είναι βίγκαν.
Όμως θα έπρεπε να λένε πιο πολύ στον εαυτό τους ότι η κρεατοφαγία είναι λάθος.

Να μισώ τους βίγκαν επειδή είναι ηλίθιοι; Ή να τους αγαπάω που αφήνουν περισσότερο μπέικον για μένα;

Καταρχήν δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείτε τη λέξη “μισώ” για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας προς τους συνανθρώπους σας. Το μίσος δείχνει την επιθυμία να κάνετε κακό σε κάποιον και αυτό το συναίσθημα φέρνει μια αρνητική ενέργεια στη ψυχή που καταστρέφει και εσάς τους ίδιους.
Τι ακριβώς έχουν κάνει οι βίγκαν για να θεωρούνται ηλίθιοι και να αξίζουν μίσος; Βγαίνουν στο δρόμο και λένε ότι τα ζώα αξίζουν αγάπη και ότι πρέπει να προσέχουμε το περιβάλλον;
Ίσως δεν μισείς τους βίγκαν. Μάλλον μισείς τον τρόπο που σε κάνουν να αισθάνεσαι, γιατί καταλαβαίνεις κατά βάθος ότι δεν είναι σωστό να υποστηρίζεις την κακοποίηση των ζώων, αλλά δεν τολμάς να σταματήσεις να τρως ζωικά παράγωγα.
Επίσης, η φράση “να μισώ τους βίγκαν επειδή είναι ηλίθιοι” φαίνεται ρατσιστική.

Σχετικά με το μπέικον, είναι ένα προϊόν που έχει φτιαχτεί με μίσος.
Τα γουρούνια αντιμετωπίζονται σαν μηχανήματα. Οι χοιρομητέρες περιορίζονται σε πολύ μικρές μάνδρες ή μεταλλικά κιβώτια κύησης, όπου δεν μπορούν καν να γυρίσουν. Από ηλικία 7 μηνών τις αφήνουν συνέχεια έγκυες. Σε ηλικία 2 έως 3 εβδομάδων, οι κτηνοτρόφοι παίρνουν τα μωρά από τις μητέρες τους για πάχυνση. Ακρωτηριάζουν τις ουρές τους και βγάζουν τα δόντια τους (όλα χωρίς αναισθησία), ώστε να μην τραυματίσουν το ένα το άλλο.
Μια καταδίκη που δεν θα ευχόσουν ούτε στο άτομο που μισείς πιο πολύ.

Οπότε σε αυτό το ψευδές δίλημμα δεν μπορούμε να προτείνουμε καμία από τις δύο αυτές επιλογές μίσους. Αντιθέτως, προτείνουμε να ευχαριστήσετε τον βίγκαν που προσπαθεί να σας δείξει την αλήθεια για την παρασκευή ζωικών προϊόντων, να καταδικάσετε όλη αυτή την κακοποίηση που συμβαίνει στα ζώα, να διορθώσετε την συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης σας και να γίνετε βίγκαν.

- Σκότωσες αυτούς τους ανθρώπους;
- Δεν ήταν άνθρωποι, αστυνόμε. Ήταν βίγκαν.

Αυτό είναι ρατσιστικό…

Καλύτεροι φίλοι / Για πάντα

Αυτό είναι ένα παράδειγμα σκοτεινού χιούμορ. Το σκοτεινό χιούμορ χρησιμοποιείται για να κάνει κάποια άτομα να αισθανθούν λίγο καλύτερα για θέματα που είναι ταμπού ή για δύσκολες/τραγικές καταστάσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν.
Υπάρχουν παραδείγματα σκοτεινού χιούμορ που έχουν να κάνουν ακόμα και με βιασμό, ρατσισμό και δολοφονίες ανθρώπων. Πράγματι μπορεί να μην συμμετέχεις σε ρατσιστικές επιθέσεις ή κακοποίηση ανθρώπων και να χρησιμοποιείς σκοτεινό χιούμορ για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από το να νοιώσει άγχος για πράγματα που έχουν ήδη γίνει ή πράγματα που δεν μπορείς να αποτρέψεις. Από την άλλη όμως, μπορείς πράγματι να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις να λυθεί το πρόβλημα αυτό της σφαγής των ζώων και να σταματήσεις να τρως κρέας.

Μπορεί να νομίζεις ότι απλά κάνεις ένα αστείο και ότι οι βίγκαν είναι κομπλεξικοί που παίρνουν τα πάντα στα σοβαρά.
Μπορεί να έχεις διαβάσει κάποιο άρθρο που να λέει ότι ανοιχτόμυαλα άτομα με υψηλό IQ εκτιμούν το σκοτεινό χιούμορ και να πιστεύεις ότι είσαι και εσύ ένα τέτοιο άτομο.
Αλλά το να κάνεις αστεία για κακοποίηση που χρηματοδοτείς εσύ ο ίδιος και να παροτρύνεις και άλλα άτομα να κάνουν το ίδιο, αυτό δεν είναι ούτε αστείο, ούτε εξυπνάδα.

Μερικές φορές τα άτομα που χρησιμοποιούν σκοτεινό χιούμορ έχουν ζήσει πολλές αρνητικές εμπειρίες και το σκοτεινό χιούμορ μπορεί στην ουσία να είναι για αυτούς ένα κάλεσμα αγάπης. Το συγκεκριμένο μιμίδιο μιλάει για φιλία, οπότε αυτός που το έφτιαξε ή/και όποιος γελάει με αυτό, μπορεί να έχει χάσει κάποιο φίλο του ή να προδόθηκε από κάποιο φίλο του. Αν ισχύει αυτό για σένα, τότε λυπούμαστε πολύ, αλλά δεν είναι σωστό να απαξιώνεις τα ζώα.

Αν συνεχίζεις να γελάς με το μιμίδιο αυτό ή αν πράγματι δεν έχεις κανένα σεβασμό προς τα ζώα, τότε έχεις χάσει κάθε δικαίωμα να παραπονεθείς ότι οι βίγκαν είναι επιθετικοί ή προσβλητικοί προς τους παμφάγους.
Αν τα πτώματα των καλύτερων φίλων που ειρωνεύεσαι συμμαχήσουν και προκαλέσουν στο σώμα σου κάποια αρρώστια, τότε έχεις αφαιρέσει από τον εαυτό σου κάθε δικαίωμα να κλαψουρίσεις όταν θα σε βρει το κάρμα. Ωραία είναι τα γέλια, αλλά όσο πιο πολύ αργεί το κάρμα, τόσο πιο πολύ τσούζει όταν φτάνει.
Όσο πιο πολύ κοροϊδεύετε τα ζώα, τόσο πιο πολύ “ρίχνετε λάδι στη φωτιά” και το αστείο θα γυρίσει πάνω σας, γιατί δίνετε κίνητρο στους βίγκαν να σας “ενοχλούν” ακόμα περισσότερο μιλώντας για τα δικαιώματα των ζώων.

Σημείωση: Για να μην λέτε ότι οι βίγκαν δεν έχουν χιούμορ, σας καλούμε να δείτε την παρακάτω σελίδα με βίγκαν μιμίδια.
https://www.totallyveganbuzz.com/vegan-meme-gallery/

Της είπα ότι θέλω να γίνω βίγκαν επειδή ένα βίντεο από σφαγείο με έκανε να κλάψω.
Μου είπε ότι πρέπει και να αρχίσουμε να βγαίνουμε και οι δύο με άλλους άντρες.

Αυτό είναι ένα δείγμα τοξικής αρρενωπότητας.
Ως τοξική αρρενωπότητα εννοούνται οι στερεοτυπικές αντιλήψεις για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται, να αισθάνονται και να φαίνονται οι άντρες, π.χ.
Οι άντρες δεν κλαίνε.
Οι άντρες δεν μιλούν για τα συναισθήματά τους.
Οι άντρες είναι σκληροί.
Οι αντιλήψεις αυτές επιβάλλονται στα αγόρια μέσω της κοινωνικοποίησης, αλλά έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνία, όπως μπούλινγκ, βία, μισογυνισμό και ομοφοβία.

Όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται άσχημα για κάτι, τότε δεν πρέπει να τον κοροϊδεύουμε ή να τον υποτιμούμε για τα συναισθήματα αυτά.
Πρέπει να τον προτρέπουμε να μοιράζεται τα συναισθήματά του και να τον υποστηρίξουμε.
Διαφορετικά, όσα πιο πολλά αρνητικά συναισθήματα κρατάει μέσα του κάποιος, τόσο πιο πολύ θα υποφέρει αργότερα.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του οργανισμού Κλίμακα, το 2022 είχαν καταγραφεί σχεδόν 600 αυτοκτονίες και το 78% από αυτές είχε γίνει από άντρες.
Πηγή: https://www.klimaka.org.gr/stoixeia-autoktonion-etous-2022-paratiritirio-autoktonion-klimaka-org/

Σε μια σχέση ενδέχεται να υπάρξουν προκλήσεις, προβλήματα (ψυχικής ή σωματικής υγείας, οικονομικά, οικογενειακά) και ανάγκες που λύνονται με ενσυναίσθηση και μέσω συζητήσεων και συμβιβασμών.
Αν η γυναίκα στο συγκεκριμένο μιμίδιο χωρίζει και ειρωνεύεται τον άντρα για κάτι τόσο ευνόητο, όπως το να αισθάνεται άσχημα για τη βία που προκαλείται στα ζώα, τότε προφανώς η γυναίκα αυτή δεν ήταν καθόλου καλή σύντροφος.
Επαινούμε τον άντρα που μοίρασε τα συναισθήματά του και προτρέπουμε και σε εσάς, ανεξαρτήτως φύλου, να μιλήσατε σε κάποιον γνωστό σας, ή σε κάποιο ψυχολόγο, ή έστω ανώνυμα σε ένα γκρουπ στο Facebook για κάτι που μπορεί να σας απασχολεί. Μπορεί να πιστεύετε ότι το να μοιράσετε τα αισθήματά σας θα φορτώσει το βάρος αυτών και στους γνωστούς σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι μαζί θα μπορέσετε να σηκώσετε πιο εύκολα το βάρος αυτό και να το πετάξετε μακριά. Κάθε πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο πιο σύντομα γίνεται, για να μην γίνει μετά χειρότερο ή γίνει κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ο έρωτας σε έναν άντρα περνάει από το στομάχι του, εκτός και αν είναι βίγκαν - τότε περνάει από το αιδοίο του

Περισσότερη τοξική αρρενωπότητα. Δείτε την απάντησή μας στο παραπάνω μιμίδιο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τοξική αρρενωπότητα.

Άραγε, γιατί η κατανάλωση κρέατος έχει συνδεθεί με την αρρενωπότητα;
Όταν ο κόσμος αγοράζει κρέας, τότε πληρώνει κάποιον άλλον να κακοποιήσει και να δολοφονήσει αθώα πλάσματα. Τα πλάσματα αυτά, είτε είναι άκακα και ανυπεράσπιστα, είτε είναι πολύ μικρά και αδύναμα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Στην ουσία δηλαδή, όλο αυτό είναι μπούλινγκ.
Στο κυνήγι, ο κόσμος κρύβεται στα χόρτα και πυροβολεί από μεγάλη απόσταση ένα ζώο που δεν έχει αντιληφθεί καν την παρουσία του.
Στο ψάρεμα, ο κόσμος βγάζει ένα ψάρι έξω από το νερό και το αφήνει να πεθάνει από ασφυξία, ενώ χαίρεται για το σαδιστικό κατόρθωμά του. Και για κάποιο λόγο, ο κόσμος καυχιέται όταν έχει πιάσει κάποιο ψάρι. Πρώτα απ’όλα, το ψάρι αυτό μπορεί να μην είχε όλη του τη δύναμη, γιατί μπορεί να ήταν πεινασμένο (και γι’αυτό να πήγαινε να φάει το δόλωμα) και επίσης είχε τρυπηθεί στο σώμα του με το αγκίστρι, οπότε ήταν και τραυματισμένο. Και λόγω του μεγέθους του, προφανώς θα ήταν και πιο αδύναμο από τον άνθρωπο.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, δεν βλέπουμε τίποτα αρρενωπό. Αντιθέτως, βλέπουμε μεγάλη δειλία.
Επίσης, δεν βλέπουμε τίποτα αρρενωπό στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, γιατί στην ουσία ο κόσμος πίνει το μητρικό γάλα ενός άλλου ζώου.

Τέλος, δεν είμαστε σίγουροι αν κάποιος που έχει τέτοιες τοξικές αντιλήψεις μπορεί να νοιώσει πραγματικό έρωτα.

Γελάω πολύ όταν διαβάζω κάτι για ανακύκλωση, ειδικά κάθε πρωί που φεύγω για δουλειά και βλέπω το ίδιο σκουπιδιάρικο να αδειάζει και τον μπλε και τον πράσινο (κάδο) στην ίδια καρότσα.

Όχι, όταν βλέπετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη γειτονιά σας, δεν πρέπει να γελάτε.
Πρέπει να καλείτε το δήμο σας και να δηλώνετε τα παράπονά σας ως δημότης, ώστε να επιμεληθεί του θέματος. Και πρέπει να παρακινείτε και γνωστούς σας να κάνουν το ίδιο. Αν ντρέπεστε να καλέσετε το δήμο σας, μπορείτε τουλάχιστον να στείλετε ένα email.

Όταν βλέπουμε ένα πρόβλημα, πρέπει να το λύνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται, πριν χειροτερεύσει.
Τώρα το πρόβλημα είναι στη γειτονιά σας και γελάτε. Όταν το πρόβλημα φτάσει έξω από τη πόρτα σας ή στην παραλία που θα θέλετε να κάνετε μπάνιο, τότε δεν θα γελάτε, θα γκρινιάζετε, αλλά θα είναι αργά.

Οι χώρες που έχουν πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης, όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα, το κατάφεραν χάρη στους πολίτες που έδειξαν ενδιαφέρον, πειθαρχία και βοήθησαν. Σίγουρα δεν έγινε χάρη στους πολίτες που κοροϊδεύουν και κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.

Ευτυχώς που καταργήθηκαν τα πλαστικά καλαμάκια και θα σωθεί ο πλανήτης

Ο λόγος που υπάρχουν τα πλαστικά καλαμάκια είναι επειδή οι καταναλωτές τα θέλουν (όχι τα χρειάζονται) για να απολαύσουν κάποια γεύση.
Αλλά λόγω του οικολογικού αποτυπώματος που αφήνουν τα πλαστικά καλαμάκια, έπρεπε κάποια στιγμή να παρθεί η σωστή απόφαση να καταργηθούν.
Ο λόγος που υπάρχουν τα χάρτινα καλαμάκια είναι για να καλύψει τις εγωκεντρικές απαιτήσεις των καταναλωτών, όπως αυτών που φτιάχνουν τέτοια ανόητα μιμίδια για να κοροϊδεύουν και να παραπονιούνται για τα πάντα, ενώ δεν κάνουν τίποτα καλό για αυτόν τον πλανήτη.

Κανείς δε λέει ότι θα σωθεί ο πλανήτης μόνο και μόνο επειδή καταργήθηκαν τα πλαστικά καλαμάκια. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο μιμίδιο λέγεται “πλάνη του αχυρανθρώπου”, δηλαδή μια λογική πλάνη κατά την οποία κάποιος παρουσιάζει παραλλαγμένα ένα επιχείρημα και επιτίθεται σε αυτό το παραλλαγμένο επιχείρημα, ώστε να το καταρρίψει πιο εύκολα.

Το να καταργηθούν τα πλαστικά καλαμάκια είναι ένα κομμάτι της λύσης για το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Αλλά το μιμίδιο αυτό “παραπονιέται” ότι το πρόβλημα της μόλυνσης ακόμα δεν λύθηκε τελείως και έτσι χρησιμοποιεί και άλλη μια λογική πλάνη, που λέγεται “πλάνη της Νιρβάνα” ή “πλάνη της τέλειας λύσης”.
Σε αυτή τη λογική πλάνη κάποιος βλέπει την όλη κατάσταση άσπρη-μαύρη και καταρρίπτει μια πράξη, επειδή αυτή δεν είναι η τέλεια λύση.
Ποια όμως είναι άραγε η βέλτιστη λύση που θα προτείνατε;
Αν πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος πρακτικός και ρεαλιστικός τρόπος να αντικατασταθούν από τη μια στιγμή στην άλλη όλα τα μη-οικολογικά σκευάσματα με αντίστοιχα οικολογικά, θα θέλαμε πολύ να τον ακούσουμε.

Πάντως ήδη αρκετές πτήσεις εκπέμπουν λιγότερο CO2 και συνεχίζονται οι ερευνητικές προσπάθειες για να γίνουν όσο πιο οικολογικές γίνεται.
Οπότε, αντί να κάνετε ψευδή διλήμματα, κανονικά θα έπρεπε να χαίρεστε γιατί προοδεύουμε με μικρά μεν, αλλά σημαντικά βήματα, για να χτιστεί ένα καλύτερο αύριο.

Ο λόγος που υπάρχουν όλα αυτά τα μη-οικολογικά σκευάσματα είναι από απαίτηση του κόσμου.
Άρα τώρα είναι ευθύνη του κόσμου να φροντίσει να αντικατασταθούν.
Θέλετε να είστε από τα άτομα που κριτικάρουν και κοροϊδεύουν όσους πάνε να κάνουν κάτι καλό για τον πλανήτη, ενώ όχι μόνο δεν δίνουν καμία λύση, αλλά κάνουν και την κατάσταση χειρότερη;
Ή μήπως θα θέλατε να γίνεται κάποιος που επαινεί αυτές τις προσπάθειες και θέλει να κάνει τη διαφορά;

Σημείωση: Τα θαλάσσια ζώα τώρα ίσως να μπορέσουν να ζήσουν λίγο καλύτερα, αν δεν θα υπάρχουν πλαστικά καλαμάκια που θα καταλήγουν μέσα στο στόμα και στη μύτη τους.

Το δίλημμα μας είναι ότι μισούμε την αλλαγή και την αγαπάμε την ίδια στιγμή. Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι τα πράγματα να παραμείνουν τα ίδια αλλά να βελτιωθούν.
Σίδνεϋ Τζ. Χάρις
Δημοσιογράφος
Πόσο ηλίθιοι Θεέ μου. Θα αφήσουν να καούν όλα τα δέντρα και μετά δεν θα μπορούμε να φτιάξουμε χάρτινα καλαμάκια να σώσουμε τον πλανήτη.

Σε ποιους αναφέρεσαι ως ηλίθιους; Στους πολιτικούς; Στους πυροσβέστες; Ή σε άτομα σαν εσένα που κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους;

Κανονικά το κείμενο στην εικόνα θα έπρεπε να λέει “Πόσο ηλίθιος είμαι, Θεέ μου. Εδώ τα δάση καταστρέφονται, άνθρωποι και ζώα καίγονται ζωντανά και γω κοιτάω πως να κοροϊδέψω την οικολογία”.

Σχετικά με τα χάρτινα καλαμάκια, αφού δεν σας αρέσουν, ή αγοράστε μεταλλικά που θα είναι πολλαπλών χρήσεων, ή ακόμα καλύτερα, μην χρησιμοποιείτε καλαμάκια.

Scroll to Top