Παρακάτω απαντάμε σε διάφορες ερωτήσεις και προβληματισμούς που μπορεί να έχετε σε σχέση με τον βιγκανισμό.
Η σελίδα αυτή θα ενημερώνεται συχνά, οπότε παρακαλούμε όπως επιστρέψετε και αργότερα για να δείτε απαντήσεις σε περισσότερα θέματα.
Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαρτίου 2025
Αν θέλετε να μας στείλετε κάποια απορία ή σχόλιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Τι είναι βίγκαν;
Βίγκαν είναι όποιος δεν καταναλώνει κανένα ζωικό παράγωγο.
Ο βίγκαν δεν τρώει κρέας, από οποιοδήποτε ζώο (δηλαδή κοτόπουλο, αγελάδα, πρόβατο, λαγό, γουρούνι κτλ).
Δεν τρώει θαλάσσια ζώα (ψάρια, χταπόδι, καλαμάρια, γαρίδες, μύδια, σουπιές, στρείδια κτλ).
Δεν τρώει γαλακτοκομικά (δηλ. γάλα, τυρί, φέτα, γιαούρτι) τα οποία φτιάχνονται από γάλα ζώου.
Επίσης δεν τρώει αυγά, μέλι και άλλα ζωικά παράγωγα, όπως ζελατίνη, λανολίνη, καρμίνη κτλ.
Ποια είναι η διαφορά βίγκαν, βετζετέριαν και κάποιου που νηστεύει;
Ένας vegetarian μπορεί να τρώει γαλακτοκομικά, αυγά ή/και μέλι και να μην τρώει κρέας και ψάρι.
Ο νηστεύων ίσως τρώει μέλι και κάποια θαλασσινά όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιές και κάποια οστρακοειδή (όπως κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές). Δηλαδή τρώει τα ζώα που δεν έχουν αίμα.
Ένας βίγκαν δεν τρώει ποτέ κανένα ζωικό παράγωγο.
Γιατί να βάλω βίγκαν επιλογές στο μενού;
- Συμβολή στη βιωσιμότητα του πλανήτη (η βίγκαν διατροφή έχει μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα και προκαλεί λιγότερη σπατάλη γης και νερού και λιγότερες εκπομπές)
- Μείωση κόστους προμηθειών (η τιμή του κρέατος αυξάνει, ενώ τρόφιμα όπως τα μανιτάρια και τα ρεβίθια είναι πιο φτηνά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά πιάτα)
- Ικανοποίηση πελατών (αν λάβουμε υπόψη και τους vegetarian και τους flexitarian και τους τουρίστες που μπορεί να αποφεύγουν τα ζωικά παράγωγα, τότε είναι ακόμα πιο πιθανόν να έχετε πελάτη που θα θελήσει βίγκαν επιλογές)
- Επέκταση πελατείας (έρευνα του 2019 έδειξε ότι το ποσοστό των βίγκαν ήταν στο 0,8% και σε μια άλλη έρευνα το 2021, το ποσοστό έφτασε περίπου στο 2%)
Με τι μπορώ να αντικαταστήσω τα ζωικά παράγωγα για να φτιάξω ένα βίγκαν πιάτο
Αντί για κρέας, μπορείτε να βάλετε φακή, ρεβίθια, μανιτάρια, σόγια/τόφου.
Αντί για ζωικό γάλα, μπορείτε να βάλετε φυτικό γάλα. Υπάρχουν γάλατα σε διάφορες γεύσεις: αμύγδαλο, σόγια, ρύζι, βρώμη, κάστανο.
Αντί για τυρί που φτιάχτηκε από ζωικό γάλα, μπορείτε να βάλετε φυτικό τυρί. Υπάρχουν βίγκαν τυριά και κίτρινα και λευκά και γκούντα και τσένταρ.
Αντί για βούτυρο, μπορείτε να βάλετε μαργαρίνη.
Που μπορώ να δω βίγκαν συνταγές;
Στην παρακάτω σελίδα συγκεντρώνουμε διάφορες βίγκαν συνταγές, οι οποίες όσο γίνεται είναι εύκολες και φτιαγμένες από απλά συστατικά.
Βίγκαν συνταγές
Αν δεν ξέρετε κάποιο προϊόν τι είναι ή που να το βρείτε, μπορείτε να δείτε την σελίδα Φτηνά βίγκαν προϊόντα
Τι πρέπει να προσέξω πριν μαγειρέψω για κάποιον βίγκαν
- Αν κάτι έχει έστω και “πολύ λίγο” γάλα, ζωμό κρέατος, βούτυρο, ταραμά, μέλι ή οποιοδήποτε άλλο ζωικό παράγωγο, τότε δεν είναι vegan.
- Το βιολογικό γάλα, ή παστεριωμένο ή χωρίς λακτόζη – αν είναι από ζώο, δεν είναι βίγκαν.
- Καλύτερα να έχετε διαφορετικά σκεύη και χώρους αποθήκευσης προϊόντων για τα βίγκαν υλικά.
- Όχι υλικά που χρησιμοποιήθηκαν πριν σε μαγείρεμα μη vegan πιάτων – Δηλαδή, ένα φαγητό όπως πχ τηγανιτές πατάτες, που έχει ψηθεί με λάδι το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για να ψηθούν κρέατα ή άλλα ζωικά παράγωγα δεν είναι βίγκαν.
- Φαγητό που μαγειρεύτηκε δίπλα ή μαζί με ζωικά παράγωγα (π.χ. κρέας με πατάτες στο φούρνο ή πίτσα με ζαμπόν), δεν είναι βίγκαν, ακόμα και αν αφαιρεθούν μετά τα ζωικά παράγωγα.
- Προσοχή στο μπουφέ – να μην είναι τα βίγκαν γεύματα δίπλα στα μη βίγκαν.
Επίσης, υπάρχουν πολλά προϊόντα που από την πρώτη ματιά δίνουν την εντύπωση ότι είναι τελείως φυτικά, αλλά περιέχουν ζωικά παράγωγα.
Τέτοια προϊόντα περιλαμβάνουν: φυτική κρέμα μαγειρικής, μπισκότα, δημητριακά, σοκολάτα, κέτσαπ, μαρμελάδες, σάλτσα σόγιας, σιρόπια, μαργαρίνη, ζυμαρικά, κρασί, μπύρα & άλλα ποτά.
Ότι παίρνετε το οποίο δεν είναι πρώτα ύλη και είναι συσκευασμένο, θα πρέπει να ελέγχετε ότι είναι βίγκαν.
Πως θα ξέρω σίγουρα ότι τα συστατικά είναι βίγκαν;
Πρώτα κοιτάτε αν στη συσκευασία υπάρχει ένα σήμα με τη λέξη vegan, σαν τα 3 παρακάτω, ή μπορεί να υπάρχει κάποια σημείωση με γράμματα ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για βίγκαν. Αν δείτε την ένδειξη vegetarian και καμία αναφορά για βίγκαν, τότε μάλλον το προϊόν θα περιέχει κάποιο ζωικό παράγωγο, οπότε καλύτερα να βρείτε κάποιο άλλο.



Κάποια προϊόντα μπορεί να είναι βίγκαν, αλλά να μην έχουν βίγκαν πιστοποίηση, γιατί μπορεί ο παραγωγός να μην έχει ακόμα ζητήσει να μπει. Οπότε αν το προϊόν που θέλετε δεν έχει κάποια πιστοποίηση, μπορείτε να ρωτήσετε τον παραγωγό αν είναι βίγκαν.
Ή μπορείτε να μας ρωτήσετε στέλνοντας μήνυμα στο info@veganismos.gr ή να δείτε ποιες μάρκες προϊόντων προτείνονται στην σελίδα Φτηνά βίγκαν προϊόντα.
Πως να προωθήσω τις βίγκαν επιλογές μου;
Ανεβάζετε το μενού σας στην ιστοσελίδα σας, στα social media που χρησιμοποιείτε και σε όσες πλατφόρμες έχετε ήδη καταχωρηθεί, πχ στο efood, wolt, box, thelosouvlakia, tripadvisor κτλ.
Το αναφέρετε και σε πινακίδα έξω από το εστιατόριο.
Πέρα από αυτά, υπάρχουν αυτές οι 2 εφαρμογές που είναι παγκοσμίως γνωστές στους βίγκαν και έχουν χάρτες με εστιατόρια που έχουν βίγκαν επιλογές. Μπορείτε να γραφτείτε και σε αυτές τις πλατφόρμες.
https://www.happycow.net/
https://www.abillion.com/
Υπάρχουν επίσης κάποιες θεματικές μέρες όπου γίνονται παγκόσμιες καμπάνιες για να δοκιμάσει ο κόσμος να ακολουθήσει μια vegan διατροφή. Μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτές και αν τις προωθήσετε με Facebook event, τότε να χρησιμοποιήσετε τα αντίστοιχα hashtag.
Τέτοιες θεματικές μέρες περιλαμβάνουν: Veganuary, Meatless Monday, Meat Free Monday, Νηστεία, Earth Day, World Meat-Free Day, World Vegetarian Day, Ημέρα των Ζώων, World Vegan Day.
Κάποια εστιατόρια μπορεί επίσης να συνεργάζονται με κάποια φιλοζωική οργάνωση και να διοργανώνουν μια θεματική ημέρα για τα αδέσποτα. Η φιλοζωική με τους υποστηρικτές της προωθεί το βίγκαν μενού του εστιατορίου και στη συνέχεια το εστιατόριο προσφέρει ένα ποσοστό των κερδών του για τα αδέσποτα. Και αυτό είναι μια πολύ ωραία και δυναμική πρωτοβουλία και σίγουρα στη κοινωνία μας χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες ενέργειες.
Τι άλλο να προσέξω για ξενοδοχείο;
Όσοι είναι βίγκαν απέχουν από τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος περιέχει ζωικά παράγωγα. Δηλαδή δεν φοράνε δέρματα, ούτε χρησιμοποιούν καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα ή/και περιέχουν ζωικά παράγωγα.
Οπότε για όσους έχετε ξενοδοχείο, θα πρέπει να προσέχετε να μην υπάρχουν γούνινα, δερμάτινα ή μάλλινα πράγματα. Τα μαξιλάρια να μην είναι με πούπουλα.
Και όλα τα προϊόντα όπως σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα, conditioner, οδοντόκρεμα, κρέμες & καλλυντικά, καθαριστικά χώρου, απορρυπαντικά ρούχων, κεριά και σφουγγάρια, να τα βρείτε με βίγκαν συστατικά και χωρίς να έχουν γίνει πειράματα σε ζώα.
Η διαδικασία είναι η ίδια. Πρώτα ελέγχετε για βίγκαν πιστοποίηση και αν δεν βρείτε, τότε ρωτάτε τον παραγωγό.