Veganismos

Απαντήσεις σε Κριτικές κατά των Βίγκαν

Παρακάτω απαντάμε σε απορίες ή κριτικές που μπορεί να έχουν κάποιοι για την συμπεριφορά κάποιων βίγκαν.
Σημείωση: οι απαντήσεις μας δεν εκπροσωπούν απαραίτητα τις σκέψεις της πλειοψηφίας των βίγκαν.
Η σελίδα αυτή θα ενημερώνεται συχνά, οπότε παρακαλούμε όπως επιστρέψετε και αργότερα για να δείτε απαντήσεις σε περισσότερα θέματα.
Επίσης ενδέχεται να τροποποιηθούν απαντήσεις που έχουν ήδη γραφτεί, ώστε να γίνουν πιο κατανοητές ή να προστεθούν πληροφορίες.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2024

Αν θέλετε να μας στείλετε κάποια απορία ή σχόλιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Αν έχετε άλλες απορίες για τον βιγκανισμό, παρακαλούμε όπως δείτε και τις παρακάτω σελίδες:

Βιγκανισμός & Υγεία
Βιγκανισμός & Περιβάλλον
Βιγκανισμός & Ηθική
Βιγκανισμός – Τρόπος Ζωής
Απαντήσεις σε Μιμίδια κατά του Βιγκανισμού

Σημειώσεις:

  • Σε κάποιες περιπτώσεις το ύφος μας ενδέχεται να γίνει αυστηρό ή ειρωνικό, ανάλογα με το πόσο ανούσιο πιστεύουμε ότι είναι το συγκεκριμένο επιχείρημα κατά των βίγκαν. Επίσης καταλαβαίνουμε ότι δεν χρησιμοποιούν πολλοί κάποια από τα παρακάτω επιχειρήματα αυτά, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις θα απευθυνόμαστε σε β’ ενικό, αντί για β’ πληθυντικό.
  • Μέσα στα κείμενα υπάρχουν διάφορες ερωτήσεις, οι οποίες δεν είναι ρητορικές. Τις κάνουμε για να τις σκεφτείς σοβαρά και να τις απαντήσεις στον εαυτό σου.
  • Αν σε κάποια φάση αισθάνεσαι ότι προσβάλλεσαι από κάτι που διάβασες ή ότι σου κάνουμε κάποια κριτική, τότε σου ζητάμε να σκεφτείς ήρεμα γιατί μπορεί να το αισθάνεσαι αυτό. Είναι επειδή πράγματι λέμε κάποιο ψέμα ή επειδή γνωρίζεις κατά βάθος ότι κάτι είναι αλήθεια και προσπαθείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, χωρίς όμως να παραδεχτείς ότι κάνεις λάθος; (αυτό στην ουσία ονομάζεται “γνωστική ασυμφωνία”)
    Να θυμάσαι ότι οι δυνατοί και ώριμοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κριτική και την μετατρέπουν σε κίνητρο για να εξελιχθούν πνευματικά.
Οι βίγκαν είναι περίεργοι.

Οι βίγκαν τρώνε ότι μπορείς να φας και εσύ: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ζυμαρικά κτλ.
Απλά επιλέγουν να μην τρώνε ζωικά παράγωγα. Δεν υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτό.
Μερικές φορές ο τρόπος που προσβάλλουμε κάποιο άλλο άτομο αντικατοπτρίζει τις ανασφάλειες και αυτά που φοβόμαστε να παραδεχτούμε για τον εαυτό μας. Αυτό ονομάζεται ψυχολογική προβολή (στην ουσία, όποιος κοροϊδεύει τους άλλους, κοροϊδεύει τον εαυτό του). Οπότε μήπως κατά βάθος καταλαβαίνεις ότι το να τρως ζωικά παράγωγα είναι το περίεργο; Το να αλέθεις αμύγδαλα και να προσθέτεις νερό, δεν είναι περίεργο. Αλλά το να φυλακίζεις μια αγελάδα, να την γονιμοποιείς τεχνητά και να της παίρνεις το μητρικό γάλα για να το πιεις, αυτό πράγματι είναι περίεργο.
Τώρα, αν κάποιοι βίγκαν έκαναν ή είπαν κάτι ασχέτως του βιγκανισμού, το οποίο σου φάνηκε περίεργο, τότε αυτό μπορεί να είναι μια πεποίθηση των συγκεκριμένων ατόμων. Το να βγάζεις συμπεράσματα για όλους τους βίγκαν με βάση την συμπεριφορά κάποιων συγκεκριμένων ατόμων είναι μια λογική πλάνη που ονομάζεται βεβιασμένη γενίκευση.

Κάποιοι βίγκαν είναι πολύ επιθετικοί και δεν θέλω να ανήκω σε ένα κίνημα με τέτοια άτομα.

Κάθε βίγκαν που θέλει να δει έναν κόσμο καλύτερο, έχει τις δικές του πεποιθήσεις, πιστεύω, εμπειρίες και έχει το δικό του τρόπο να προωθεί το βιγκανισμό.
Μπορεί να μην συμφωνείς με τον τρόπο που διαμαρτύρεται κάποιος για την κακοποίηση των ζώων ή να μην συμφωνείς με τον τρόπο που προωθεί τον βιγκανισμό.
Σε μια τέτοια περίπτωση, αντί να τους κατηγορήσεις, είναι καλύτερα να προσπαθήσεις να έρθεις στη θέση τους και να καταλάβεις ότι μπορεί να αντιδρούν έτσι γιατί μπορεί να έχουν πέσει θύματα μπούλινγκ (δες άρθρο στα αγγλικά – βίγκαν παιδί αυτοκτονεί μετά από μπούλινγκ που δεχόταν επανειλημμένα στο σχολείο του, επειδή ήταν βίγκαν – https://tinyurl.com/y2ekdzuj), ή να έχουν ζήσει από κοντά τον πόνο των ζώων και από την αγανάκτησή τους να μην έχουν άλλη υπομονή μέχρι να δουν τον κόσμο να αλλάζει.
Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι το να μιλάνε ήρεμα στον κόσμο για τον βιγκανισμό και τις επιπτώσεις της κρεατοφαγίας στα ζώα και το περιβάλλον, δεν θα τους κάνει να καταλάβουν πόσο σημαντικό και σοβαρό είναι αυτό το θέμα.
Αντί λοιπόν να γυρίσεις την πλάτη σου και να δείξεις ότι έχουν δίκιο που είναι τόσο δύσπιστοι, μπορείς να κάτσεις και να τους ακούσεις και να τους αποδείξεις έτσι ότι είσαι ξεχωριστός και ότι νοιάζεσαι.

Το θέμα είναι να δώσεις σημασία στο μήνυμα, το οποίο είναι να ακολουθήσουμε έναν πιο ηθικό, οικολογικό και υγιεινό τρόπο ζωής.
Το να αγνοείς τα επιχειρήματα κάποιου ατόμου και απλά να κρίνεις το άτομο αυτό, είναι μια λογική πλάνη που λέγεται ad hominem. 

Αν οι βίγκαν είναι επιθετικοί, πόσους βίγκαν συζυγοκτόνους, κλέφτες, βιαστές, δολοφόνους έχεις δει στις ειδήσεις;
Αντιθέτως βλέπουμε κτηνοτρόφους και κρεατοφάγους δολοφόνους:

Όταν βλέπεις κακοποιούς στις ειδήσεις, θέλεις να σταματήσεις να ανήκεις στη φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, φύλο, φαν κλαμπ ποδοσφαιρικής ομάδας κτλ που είναι και αυτά τα άτομα; Όχι, γιατί ξέρεις ότι η συμπεριφορά τους εκπροσωπεί τον εαυτό τους και την ανατροφή τους και όχι το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν. Το ίδιο λοιπόν και με τον βιγκανισμό. Μπορείς να είσαι μέρος του και ας μην συμφωνείς με την συμπεριφορά των υπολοίπων που τον ασπάζονται (οι οποίοι στην τελική έχουν αγνές προθέσεις).
Σε όλα τα κινήματα και τρόπους ζωής μπορεί να υπάρχουν άτομα με των οποίων το σκεπτικό να διαφωνείς.
Για παράδειγμα, είχε γίνει στο Σύνταγμα μια διαμαρτυρία κατά των γυναικοκτονιών που γίνονται στην Ελλάδα και μεταξύ των συγκεντρωμένων υπήρχε και ένα πλακάτ που έγραφε “Ας πεθάνει κι ένας άντρας”.
https://www.tanea.gr/2022/08/03/greece/sygkentrosi-gia-tis-gynaikoktonies-sto-syntagma/
Σίγουρα αυτό δεν είναι ένα ώριμο σύνθημα. Όταν είδες το σύνθημα αυτό, σταμάτησες να υποστηρίζεις τα δικαιώματα των γυναικών;
Μάλλον όχι, άρα μπορείς να υποστηρίζεις τα δικαιώματα των ζώων, ακόμα και αν διαφωνείς με την συμπεριφορά κάποιων συγκεκριμένων βίγκαν.

Το να κρίνεις ή να απορρίπτεις ένα κίνημα λόγω του ότι δεν σου αρέσουν κάποια άτομα σε αυτό, είναι λάθος.
Και είναι ακόμα χειρότερο όταν αναλογιστούμε ότι αθώα πλάσματα είναι που θα την πληρώσουν από αυτήν σου την απόφαση.

Και από την πλευρά των ζώων στα σφαγεία, ποιος θα ήταν ο πιο επιθετικός; Αυτός που ενδιαφέρεται για τη ζωή σου, ή αυτός που πληρώνει για να σου αφαιρεθεί, ώστε να απολαύσει μια περιττή γεύση;

Οι βίγκαν προσπαθούν να μας επιβάλλουν το τι θα φάμε και αυτό δεν είναι σωστό.

Πως ακριβώς οι βίγκαν σου επιβάλλουν το τι θα φας; Μήπως σου βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό και σε απειλούνε;
Όταν όμως αγοράζεις ζωικά παράγωγα, τότε χρηματοδοτείς τον σφαγέα που βάζει το μαχαίρι στο λαιμό ανυπεράσπιστων πλασμάτων.
Δηλαδή εσύ έμμεσα επιβάλλεις σε ανυπεράσπιστα πλάσματα να κακοποιηθούν και να δολοφονηθούν και αυτό δεν είναι σωστό.
Άρα, ποιος είναι το αληθινό θύμα και ποιος παριστάνει ότι είναι το θύμα;

Αντί να θυμώνεις με τους βίγκαν που προσπαθούν να σου δείξουν την αλήθεια, ίσως θα έπρεπε να θυμώνεις με την προπαγάνδα στις διαφημίσεις ζωικών προϊόντων

  • που προσπαθούν να σου επιβάλλουν το τι θα φας λέγοντάς σου ψέματα για τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τα ζωικά προϊόντα και
  • που δεν σου δείχνουν την αλήθεια για το πως ζούνε και σκοτώνονται αυτά τα πλάσματα.

Επίσης, αν καπνίζεις δίπλα σε άλλους, τότε είναι ακόμα πιο υποκριτικό το επιχείρημά σου.
Γιατί όταν καπνίζεις δίπλα σε κάποιον, τότε του επιβάλλεις αυτήν την καρκινογόνα δυσοσμία και αυτό δεν είναι σωστό.
Δυστυχώς από την εμπειρία μας, ελάχιστα είναι τα άτομα που ρωτάνε τους γύρω τους πριν ανάψουν τσιγάρο. Δεν ενδιαφέρονται για αν κάποιος μπορεί να έχει πρόβλημα υγείας ή αν ενοχλείται.
Σύμφωνα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2019) το παθητικό κάπνισμα προκαλεί 1.200.000 θανάτους ετησίως (από ισχαιμική καρδιακή νόσο, λοιμώξεις του αναπνευστικού, άσθμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο του πνεύμονα).
Πηγή: smokefreegreece.gr
Ο βίγκαν μπορεί να γίνεται ενοχλητικός μιλώντας για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά τουλάχιστον προσπαθεί να σε παρακινήσει να κάνεις κάτι που θα βοηθήσει την υγεία σου. Ενώ, αν εσύ καπνίζεις, τότε ηθελημένα προκαλείς ζημιά στην υγεία των γύρω σου.

Κάποιοι βίγκαν μας αναγκάζουν να βλέπουμε ακραία βίντεο με σφαγές ζώων, τα οποία μπορούν να μας προκαλέσουν τραύμα. Θα έπρεπε να παίρνουν το θέμα πιο ήρεμα και να μας προσεγγίζουν ευγενικά. Διαφορετικά χάνουν το δίκιο τους.

Ως κάτοικοι αυτού του πλανήτη και συγκάτοικοι των ζώων, είναι υποχρέωσή μας να ενημερωνόμαστε για τις επιπτώσεις που έχουν σε αυτά οι καταναλωτικές μας επιλογές.
Αν οι βίγκαν έλεγαν ότι τα ζώα πεθαίνουν για να τα τρώμε, τότε ο άλλος απλά θα φανταζότανε ένα ωραίο λιβάδι (σαν αυτά που δείχνουν οι προπαγάνδες των διαφημίσεων των ζωικών προϊόντων) όπου τα ζώα ζουν ευτυχισμένα και όταν πεθάνουν από γηρατειά, τότε το σώμα τους δίνεται για να γίνει κρέας. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ζημία στην επιχείρηση.
Και εμείς, η ομάδα που έφτιαξε αυτήν την ιστοσελίδα, μπορεί να ξέραμε για την χορτοφαγία και από πιο πριν, αλλά την ακολουθήσαμε μόνο αφού είδαμε κάποιο ντοκυμαντέρ από σφαγεία, όπως το Earthlings, το οποίο ευχόμαστε τώρα να είχαμε δει πολύ νωρίτερα.
Μερικές φορές χρειάζεται μια σκληρή δόση αλήθειας για να “ξυπνήσει” κάποιος.
Μήπως ο λόγος που θέλεις οι βίγκαν να σου μιλάνε ευγενικά είναι για να μην αισθανθείς άσχημα όταν θα γυρίσεις την πλάτη;

Καμπάνιες κατά του καπνίσματος δείχνουν μαύρους πνεύμονες, βγαλμένους από το σώμα ατόμων που πέθαναν από το κάπνισμα. Καμπάνιες κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ δείχνουν άτομα που είχαν ατύχημα και έχουν πλέον παραλύσει. Καμπάνιες κατά των ναρκωτικών δείχνουν άτομα με παραμορφωμένα πρόσωπα και λιπόθυμα ή/και νεκρά. Καμπάνιες κατά του πολέμου δείχνουν άτομα ακρωτηριασμένα.
Εκεί γιατί δεν λέει κανείς τίποτα; Γιατί δεν γίνονται διαμαρτυρίες με το σκεπτικό ότι αυτές οι καμπάνιες μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες στα παιδιά;
Γιατί δυστυχώς ο άνθρωπος ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει ότι και οι ζωές των ζώων έχουν αξία. Αυτό λέγεται σπισισμός.

Επίσης, αν ισχυρίζεσαι ότι ο άνθρωπος είναι παμφάγο ζώο και ότι ακολουθούμε τον κύκλο της ζωής, τότε γιατί έχεις πρόβλημα να βλέπεις αυτά τα βίντεο;

Αν κάποιος ήθελε μια προσωπική χάρη από σένα (π.χ. να του δώσεις λεφτά, να του κάνεις μια δουλειά κτλ) και απαιτούσε να δεχτείς, ενώ σου φερόταν με αγένεια, τότε ναι, αυτό το άτομο χάνει το δίκιο του.
Αλλά οι βίγκαν μιλάνε για τα ζώα, δηλαδή για χάρη κάποιου άλλου.
Οπότε το δίκιο δεν είναι των βίγκαν για να το χάσουν – το δίκιο είναι των ζώων και δεν έχεις δίκιο αν τους το στερείσαι.
Είναι ειρωνικό να κάνεις κριτική σε κάποιον που θέλει να διορθώσεις μια λάθος συμπεριφορά, η οποία προκαλεί κακοποίηση των ζώων και καταστροφή του περιβάλλοντος. Θα έπρεπε απλά να την είχες ήδη διορθώσει αυτήν την συμπεριφορά.
Αυτό λέγεται εκτροπή και είναι ένας ψυχολογικός αμυντικός μηχανισμός για να τραβήξεις την προσοχή από πάνω σου και να αποφύγεις να παραδεχτείς ένα λάθος ώστε να μην μειωθεί η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.

Δυστυχώς όσο ήρεμα ή επίμονα και να προωθούμε κάποια ηθική συμπεριφορά (π.χ. το να μην καπνίζουμε σε δημόσιους χώρους, να μην πετάμε γόπες και σκουπίδια έξω από κάδους κτλ), κάποιοι απλά δεν πρόκειται να ακούσουν, λόγω ανωριμότητας και αχαριστίας.
Όταν κάποιος σου λέει ότι κάτι που κάνεις είναι λάθος, ειδικά αν δεν σου αρέσει ο τρόπος του και η εμφάνισή του, πράγματι μπορεί να έχεις τάσεις να κάνεις το αντίθετο από αυτό που σου λέει, για να αισθανθείς ότι εσύ είσαι υπό έλεγχο και ότι έχεις τη δύναμη να χειριστείς τα αισθήματα αυτού που σου μιλάει.
Αυτό όμως είναι μια εγωιστική και ανώριμη συμπεριφορά.

Στην τελική, πρέπει να αναρωτηθείς αν το πρόβλημα που έχεις είναι πράγματι με την συμπεριφορά κάποιων βίγκαν ή αν είναι με την ενοχή που νιώθεις στην συνείδησή σου. Αν π.χ. έλεγες σε κάποιον βίγκαν ότι τα φυτά νιώθουν πόνο και του έδειχνες βίντεο που τα κόβουν, δεν θα ένιωθε καμία ενοχή, καθώς γνωρίζει ότι είναι ένα αβάσιμο επιχείρημα.

Αν έχεις πρόβλημα με τα βίντεο σφαγών, πρέπει να σταματήσεις να χρηματοδοτείς αυτά που φαίνονται στα βίντεο και όχι να προσπαθήσεις να σταματήσεις αυτόν που θέλει να δείξει την αλήθεια στον κόσμο.

Οι βίγκαν προσβάλλουν τις παραδόσεις που προέρχονται από την θρησκεία μας και την ιστορία της πατρίδας μας.

Οι βίγκαν αντιτίθενται στις σφαγές αθώων, ανυπεράσπιστων πλασμάτων. Δεν ζητάνε να καταργηθεί τελείως κάποια παράδοση ή κάποιο έθιμο, απλά να μην γίνονται σφαγές.
Όπως για παράδειγμα το Πάσχα, οι βίγκαν δεν ζητάνε από τον κόσμο να αλλάξει τη θρησκεία του ή να σταματήσει να γιορτάζει την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Οι βίγκαν ζητάνε να σταματήσουν να σφάζονται εκατομμύρια αρνάκια.
Γιατί, πως η παράδοση αυτή κάνει τον κόσμο καλύτερο;
Πως υποτίθεται ότι σπέρνεις την αγάπη όταν χύνεις αίμα;

Μάλλον δεν είναι οι βίγκαν αυτοί που προσβάλλουν.
Αντιθέτως, βάρβαρες παραδόσεις σαν αυτές είναι που προσβάλλουν τη λογική και την ηθική μας ως άνθρωποι.
Οι άνθρωποι που εκτελούν ή υποστηρίζουν τις σφαγές αυτές είναι αυτοί που προσβάλλουν τη ζωή, ειδικά όταν αφιερώνουν τις σφαγές αυτές σε έναν Θεό ο οποίος δεν ζήτησε θυσίες. Έτσι λοιπόν διαπράττουν και βλασφημία.

Δυστυχώς η παράδοση και η θρησκεία ήταν ανέκαθεν το επιχείρημα για να μην δοθούν δικαιώματα σε σκλάβους, γυναίκες και ομοφυλόφιλους που πάλευαν για αυτά.
Και πάντα ήταν οι λιγότεροι που έλεγαν στους περισσότερους τι είναι σωστό.

Γιατί πάντα οι άνθρωποι παριστάνουν ότι ξέρουν τι θέλει ο Θεός, αντί απλά να κάνουν αυτό που φαίνεται πιο σωστό, δηλαδή να δείχνουν σεβασμό σε συναθρώπους και ζώα;

Όσο ο Άνθρωπος συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας των ζώντων όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι κατασφάζουν τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει τον καρπό του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και αγάπη.
Πυθαγόρας
Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος
Αν παγιδευόσασταν σε ένα ερημικό νησί και υπήρχαν μόνο ζώα τριγύρω, τι θα κάνατε;

Ότι θα έκανες και συ αν παγιδευόσουν σε ένα ερημικό νησί και υπήρχαν μόνο παιδιά τριγύρω (και δεν υπήρχαν ούτε ψάρια στο νερό).

Αν βρισκόσασταν μέσα σε ένα σπίτι που φλέγεται και υπήρχε ένας άνθρωπος και ένα ζώο, ποιον θα σώζατε;

Ιδανικά θα προσπαθούσαμε να σώσουμε και τους δύο. Αν η κατάσταση δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο και θα έπρεπε να σώσουμε μόνο τον έναν, τότε θα παίρναμε μια απόφαση ανάλογα με το ποιον είναι πιο ασφαλές να πλησιάσουμε, με το ποιος θα συνεργαστεί καλύτερα, με το ποιες είναι οι προσωπικές μας σχέσεις με αυτούς και με το τι θα έχει να προσφέρει γενικά ο καθένας αν σωθεί.
Για παράδειγμα, δεν θα σώζαμε έναν βιαστή ή δολοφόνο, αλλά θα σώζαμε το κατοικίδιό μας. Δεν θα προσπαθούσαμε να σώσουμε ένα ζώο πολύ βαρύ ή άγριο, αλλά θα σώζαμε έναν συγγενή μας. Ή μπορεί η κατάσταση να φαινόταν τόσο επικίνδυνη που δεν θα είχε νόημα να προσπαθήσουμε να σώσουμε κάποιον.
Όπως και να έχει, εφόσον δεν είμαστε τώρα σε αυτήν την κατάσταση και δεν έχουμε ποτέ βρεθεί σε κάποια παρόμοια (και πιθανότατα να μην βρεθούμε ποτέ), ούτε ξέρουμε σίγουρα τι θα κάναμε, ούτε έχει νόημα να το συζητάμε, καθώς κάθε άτομο μπορεί να δώσει διαφορετική απάντηση.

Προφανώς το όλο θέμα αυτής της ερώτησης είναι να μας κάνετε να πούμε ότι επιλέγουμε να σώσουμε το ζώο, ώστε να φανούμε μισάνθρωποι και να έχετε έτσι μια δικαιολογία για να κρίνετε το βιγκανισμό.
Οι βίγκαν όμως όταν μιλάνε για τα δικαιώματα των ζώων, δεν το κάνουν με το σκεπτικό ότι τα ζώα αξίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους, αλλά το κάνουν για να δείξουν ότι τα ζώα έχουν επίσης αξία.

Αν εσύ βρισκόσουν σε ένα σπίτι που φλέγεται και υπήρχαν δύο μωρά, ένα άσπρο και ένα μαύρο, ποιο θα έσωζες; Αν υπήρχε σύζυγος και συγγενής σου, ποιον θα έσωζες;

Και εσείς οι βίγκαν όταν κυκλοφορείτε, σκοτώνετε έντομα. Όταν πλένεστε, σκοτώνετε μικροοργανισμούς στο σώμα σας. Και για τα φυτά που τρώτε, χιλιάδες έντομα και τρωκτικά έπρεπε να σκοτωθούν.

Ο βιγκανισμός είναι η φιλοσοφία και τρόπος ζωής που στοχεύει στο να μειώσει όσο πιο πολύ γίνεται κάθε μορφή εκμετάλλευσης των ζώων. Κανείς δεν είναι τέλειος. Και δυστυχώς ούτε ο βιγκανισμός.
Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος, αλλά έμπνευσή μας θα πρέπει πάντα να είναι να γίνουμε όσο καλύτεροι γίνεται.
Και να αφήσουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκαμε.

Το να λες “δεν έχει νόημα να κάνω κάτι, γιατί το πρόβλημα δεν θα λυθεί τελείως” είναι μια λογική πλάνη ματαιότητας, που λέγεται πλάνη της Νιρβάνα.
Για να δεις αν ένα επιχείρημα στέκει ηθικά, ο καλύτερος τρόπος είναι να φανταστείς αν κάποιος το χρησιμοποιούσε εναντίον σου.
Αν κάποιος επρόκειτο να σε χτυπήσει, με την αιτιολογία ότι δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει η κακοποίηση στον κόσμο, θα το δεχόσουνα;

Όταν έχεις φτάσει στο σημείο να κάνεις μια τέτοια σκέψη (όπου συνειδητοποιείς ότι οι πράξεις σου έχουν αρνητικές συνέπειες στους άλλους), έχεις 3 επιλογές:

  • να ξεχάσεις ότι είπες και να φανείς έτσι ανώριμος και υποκριτής, εφόσον θα συνεχίσεις να προκαλείς μεγάλη ζημιά
  • να βάλεις τέλος στη ζωή σου για να σταματήσεις να προκαλείς ζημιά
  • να προσπαθήσεις να ζεις πιο ηθικά και οικολογικά και να προτρέψεις και τους άλλους να κάνουν το ίδιο

Προφανώς διαλέγουμε και σου προτείνουμε μόνο την τελευταία επιλογή.

Γιατί πάτε συνέχεια να μιμηθείτε πιάτα που έχουν κρέας και τους δίνετε ονόματα όπως βίγκαν λουκάνικο, βίγκαν μπέργκερ, βίγκαν μπιφτέκι κτλ; Σίγουρα σας λείπουν οι εποχές που τρώγατε κρέας.

Αυτό το κάνουμε κυρίως για τα άτομα που αρνούνται να γίνουν βίγκαν.
Εφόσον δεν νοιάζονται για τα ζώα, για το περιβάλλον και την υγεία τους, τουλάχιστον ας νοιαστούν για την τσέπη τους και ας καταλάβουν ότι δεν θα χάσουν κάτι σε γεύση ή πολυτέλεια. Οπότε λοιπόν, αντί να κάνεις αυτήν την ανούσια κριτική, θα’πρεπε να χαίρεσαι που μπορείς να γίνεις βίγκαν χωρίς να στερηθείς κάποια γεύση.

Αν προωθήσουμε το βιγκανισμό χωρίς αυτά τα φαγητά τα οποία μοιάζουν στην υφή και τη γεύση με τα “παραδοσιακά”, τότε θα μας λέτε ότι ο βιγκανισμός είναι βαρετός, περιοριστικός και ότι το βίγκαν φαγητό είναι άνοστο.
Και τώρα που δείχνουμε αυτά τα φαγητά, μας κατηγορείτε ότι μας λείπει το κρέας.
Παρακαλούμε, αποφασίστε πως θέλετε να προωθήσουμε τον βιγκανισμό.
(και όχι, το να σταματήσουμε να τον προωθούμε δεν είναι επιλογή)

Αν θεωρείς ότι είναι φυσιολογικό να τρως ζώα, γιατί παραμορφώνεις τόσο πολύ τα κομμάτια από τα πτώματά τους; Γιατί τα ψήνεις με τις ώρες και τα γεμίζεις με σάλτσες και μπαχαρικά (τα οποία είναι φυτικής προέλευσης); Γιατί βαφτίζεις το γεύμα αυτό κάτι διαφορετικό; Γιατί λες π.χ. μπιφτέκι αντί για πτώμα αγελάδας ή μπέικον αντί για πτώμα γουρουνιού;

Και σεις κάποτε τρώγατε κρέας. Δεν γίνατε αμέσως βίγκαν. Αφήστε λοιπόν τους άλλους να γίνουν βίγκαν όταν θα πιστεύουν ότι η στιγμή θα είναι κατάλληλη για αυτούς.

Ναι, το τρώγαμε, αλλά μετά καταλάβαμε ότι ήταν λάθος και έτσι σταματήσαμε.
Έτσι αντιμετωπίζει ο κόσμος τα λάθη του:
-τα αναγνωρίζει
-τα παραδέχεται
-απολογείται για αυτά
-τα διορθώνει
-βοηθάει/προστατεύει τους άλλους να μην τα κάνουν, ώστε να γλυτώσουν αργότερα αυτό το πικρό αίσθημα ενοχής

Τώρα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, επειδή έχουμε διορθώσει αυτά τα λάθη και πράγματι αισθανόμαστε άσχημα που τα είχαμε πράξει και προσπαθούμε να επανορθώσουμε για αυτά και να αποτρέψουμε και άλλους από τα να συνεχίζουν να τα πράττουν.
Αν ρωτήσεις ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, θα σου πει “μακάρι να ήμουν πάλι νέος, αλλά να έχω τα μυαλά που έχω τώρα”, “μακάρι κάποιος να με απέτρεπε από τα λάθη που έκανα”, “μακάρι να ήξερα το σωστό χωρίς να έπρεπε να κάνω το λάθος”. Ίσως και εσύ σκέφτεσαι αυτά τα πράγματα.
Αυτό είναι το συναίσθημα λύπης και μετάνοιας που προσπαθούμε να γλυτώσουμε στους άλλους και εφόσον αυτό το συναίσθημα είναι τόσο βαρύ και τοξικό, προσπαθούμε όπως μπορούμε.

Το να δικαιολογείς μια πράξη επειδή κάποιος άλλος την κάνει ή την έκανε παλιά, αυτό είναι μια λογική πλάνη που λέγεται “tu quoque” (“και εσύ” στα λατινικά).
Επίσης, δεν βλέπουμε κάποιο νόημα στο να λάβουμε κριτική για μια πολύ παλιά συμπεριφορά που πλέον δεν μας αντικατοπτρίζει.
Αν δεν μπορείς να καταλάβεις αυτή τη λογική, τότε σου λέμε:
-ή συγχαρητήρια που ήσουν πάντα αλάνθαστος (σαρκασμός)
-ή συλλυπητήρια για την ανώριμη αντίδραση τοξικών ανθρώπων που αντί να λένε “πρέπει και εγώ να γίνω καλύτερος”, προσπαθούν να φέρουν τους άλλους σε χαμηλότερο επίπεδο για να αισθανθούν καλύτερα για τις ανασφάλειές τους.

Λέτε ότι δεν τρώμε κρέας ωμό, αλλά ούτε εσείς τρώτε ωμό φαγητό.

Το επιχείρημα είναι ότι αν πράγματι είσαι από τη φύση σου παμφάγο ζώο όπως υποστηρίζεις, τότε θα έπρεπε να μπορείς να τρως ωμό κρέας, όπως τα άλλα παμφάγα ζώα. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορείς να κάνεις.
Αντιθέτως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς μπορούμε να τα τρώμε ωμά και δεν αρρωσταίνει από αυτά ο οργανισμός μας, το οποίο είναι το όλο επιχείρημα, για να δείξει ότι είμαστε εκ φύσεως χορτοφάγα ζώα.
Τώρα, αν επιλέγουμε να βράζουμε μακαρόνια, φακές, όσπρια κτλ. είτε γιατί μας αρέσουν στη γεύση, είτε επειδή πιστεύουμε ότι έχουν υψηλή θρεπτική αξία, είναι άλλη συζήτηση το αν θα έπρεπε ή όχι να καταναλώνουμε τέτοια τρόφιμα. Αντίθετα με τα ζωικά παράγωγα, η παραγωγή των τροφίμων αυτών δεν προϋποθέτει την σκόπιμη δολοφονία αθώων όντων.

Οι βίγκαν είναι μισάνθρωποι.

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει να ζει με μίσος στη ζωή του.
Οι βίγκαν μπορεί να θυμώνουν κάποιες φορές με την συμπεριφορά, τα ανούσια επιχειρήματα και τις φτηνές δικαιολογίες που χρησιμοποιούν κάποιοι για να μην γίνουν βίγκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μισάνθρωποι.
Ευχή των βίγκαν δεν είναι να πάθετε κάτι κακό. Απλά θέλουν να ενημερωθείτε και να σταματήσετε να γίνεστε οι ηθικοί αυτουργοί στη φυλάκιση και κακοποίηση αθώων πλασμάτων.
Αντί να τους κατηγορείτε, προσπαθήστε να σκεφτείτε γιατί μπορεί να αισθάνονται έτσι και γιατί είναι τόσο αφοσιωμένοι στο να μιλάνε για τα δικαιώματα των ζώων.
Μακάρι να μην υπήρχε κανένα κακό στον κόσμο και να μην χρειαζόταν να μπαίνουμε σε τόσο κόπο.
Ένας άνθρωπος χωρίς ανθρωπιά και χωρίς συμπόνια για τα ζώα και το περιβάλλον δεν είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος. Οπότε το πρόβλημα δεν είναι αν οι βίγκαν είναι μισάνθρωποι, το πρόβλημα είναι ότι πολλοί μη-βίγκαν είναι στην ουσία “μισοί-άνθρωποι”.

Αφού εσείς οι βίγκαν θέλετε τα ζώα να έχουν δικαιώματα, μήπως να τους δώσουμε και δικαίωμα ψήφου;!

Τα ζώα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ποιος και γιατί θα ήταν κατάλληλος για πρωθυπουργός αυτής της χώρας.
Ως εκ τούτου, όχι, δεν ζητάμε να τους δοθεί δικαίωμα ψήφου.
Όπως και δεν θα’πρεπε να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όσα άτομα δεν ξέρουν ποιον ψηφίζουν και γιατί, ή ψηφίζουν άτομα με φασιστικές αντιλήψεις.

Τα ζώα όμως μπορούν να αισθάνονται πόνο και έχουν την επιθυμία να αποφεύγουν τον πόνο.
Άρα, πρέπει να τα δοθούν τα βασικά δικαιώματα ελεύθερης ζωής και ευημερίας.

Ο βιγκανισμός είναι απλά μια μόδα και θα περάσει.

Μόδα είναι ένα ρούχο ή ένα χτένισμα.
Ο βιγκανισμός είναι ένα ηθικό κίνημα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζει να εξελίσσεται. Η αγορά των βίγκαν προϊόντων επεκτείνεται παγκοσμίως και ο βιγκανισμός θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως μια από τις πιο σημαντικές τάσεις της εποχής μας, και είναι δεδομένα η πιο οικολογικά βιώσιμη και ηθική επιλογή.
Αλλά και να τον λέτε μόδα, τότε λέμε “καλύτερα μια μόδα συμπόνοιας, παρά μια παράδοση κακοποίησης”.

Οι βίγκαν έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Νομίζουν τρομάρα τους ότι είναι σούπερ-ήρωες και θα σώσουν τον κόσμο.

Οι βίγκαν δεν έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, αντιθέτως πιστεύουν ότι είναι ίσοι με τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη, γι’ αυτό και ξοδεύουν τον χρόνο τους για να μιλούν για τα δικαιώματα των πλασμάτων αυτών.

Αν ένα άτομο επηρεάσει θετικά 10 άτομα και μετά καθένα από αυτά τα 10 άτομα επηρεάσει 10 άλλα άτομα (και ούτω καθεξής), τότε προκαλείται μια αλυσιδωτή αντίδραση (δενδρόγραμμα) που μπορεί να έχει τεράστια αποτελέσματα.
Οπότε μην υποτιμάτε τη δύναμη του ενός.

Αν οι βίγκαν θέλουν να σώσουν τον κόσμο, τότε αυτός είναι ένας σκοπός που θα έπρεπε να επαινείτε και να υποστηρίξετε, ώστε να πραγματοποιηθεί πιο γρήγορα.
Δεν θα έπρεπε να κριτικάρετε κάποιον που πάει να κάνει κάτι καλό.

Το μόνο που χρειάζεται για να θριαμβεύσει το κακό, είναι οι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη ζωή τους αρκούνται με το να βγάλουν πολλά λεφτά (τα οποία θα ξοδέψουν για δικά τους υλικά αγαθά και όχι για φιλανθρωπικούς ή φιλοζωικούς σκοπούς), να βρουν ένα ελκυστικό ταίρι και να κάνουν πολλά ταξίδια.
Δηλαδή όλοι σκοποί περιορισμένοι στον εγωκεντρισμό ή σε έναν μικρό κύκλο γνωστών.

Υποτίθεται ότι σκοπός της ζωής είναι να μοιράσουμε τη γνώση και την αγάπη μας με όλο τον κόσμο.
Αλλά αν ενδιαφέρεστε μόνο για εγωκεντρικές και προσωρινές απολαύσεις, τότε λυπούμαστε που τα όνειρά σας είναι τόσο μικρά και ο εγωισμός σας τόσο μεγάλος.

Αυτοί που είναι αρκετά τρελοί για να νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που τελικά το κάνουν.
Στηβ Τζομπς
Αμερικανός επιστήμονας
Εσείς οι βίγκαν είστε κακομοίρηδες. Αυτή τη στιγμή τρώω μια μπριζολίτσα και είναι τόσο νόστιμη!

Δηλαδή καυχιέσαι που ηθελημένα προκαλείς ζημιά στον εαυτό σου και που υποστηρίζεις μια πρακτική που προκαλεί κακοποίηση σε αθώα, ανυπεράσπιστα πλάσματα και καταστρέφει το περιβάλλον;
Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να σου είναι δύσκολο να δείξεις σεβασμό στους άλλους, από την στιγμή που δεν σέβεσαι ούτε τον ίδιο σου τον εαυτό και την υγεία σου.

Κακομοίρης είναι αυτός που έχει κακιά μοίρα. Ο βιγκανισμός προσθέτει χρόνια ζωής και βοηθάει στην πρόληψη διάφορων ασθενειών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Ασθένειες όπως καρκίνος, οστεοπόρωση, αθηροσκλήρωση, διαβήτης κτλ.
Άρα δεν είναι οι βίγκαν κακομοίρηδες.

Κακομοίρης είναι αυτός που είναι αδύναμος στα πάθη του. Που είναι εθισμένος σε ένα τσιγάρο και στο να τρώει ζωικά παράγωγα και junk food.
Κακομοίρης είναι κάποιος που κρύβεται πίσω από ένα πληκτρολόγιο και χρησιμοποιεί ανώριμες, φτηνές μεθόδους για να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε κάποιον άλλον, εφόσον δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λογικά και ηθικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Κακομοίρης είναι κάποιος που τεμπελιάζει και δεν έχει τη θέληση να γίνει καλύτερος.

Οι βίγκαν ενδιαφέρονται για τη μοίρα των ζώων και του πλανήτη. Και ακολουθούν έναν τρόπο ζωής πιο υγιεινό, οικολογικό και ηθικό.
Άρα δεν είναι οι βίγκαν κακομοίρηδες.

Επίσης, αυτή τη στιγμή τρώμε φαλάφελ και είναι τόσο πιο νόστιμα, τόσο πιο υγιεινά, τόσο πιο οικολογικά φτιαγμένα και πάνω από όλα, τόσο πιο ηθικά.
Και όταν μετά θα πάμε για την ανάγκη μας, θα περάσουμε καλύτερα και θα μυρίζουμε καλύτερα.

Αφού εσείς οι βίγκαν νοιάζεστε για τα ζώα, τότε γεμίστε το σπίτι σας με αδέσποτα, μην κυκλοφορείτε καθόλου για να μην σκοτώσετε έντομα, δώστε όλα τα λεφτά σας σε καταφύγια και φάτε μόνο φτηνά φαγητά.

Δεν μπορείτε να ζητάτε από έναν άνθρωπο να ζήσει έτσι, γιατί ένας τέτοιος τρόπος ζωής όχι μόνο δεν είναι πρακτικός, αλλά θα οδηγήσει και σε υψηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης και τελικά θα προκαλέσει πρόωρο θάνατο.

Και οι βίγκαν πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, για να βγάλουν μισθό και να μπορέσουν να ζήσουν.
Και οι βίγκαν χρειάζονται ξεκούραση.
Και οι βίγκαν χρειάζεται να τρώνε από διάφορα φαγητά, για να παίρνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία τους (αλλιώς μετά θα λέτε ότι ο βιγκανισμός είναι ανθυγιεινός).

Ρωτήστε όποιον ψυχολόγο θέλετε και θα σας πει ότι η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωισμός.

Πάντως, ήδη υπάρχουν βίγκαν που κρατάνε πολλά αδέσποτα στο σπίτι τους.
Κάποιοι βίγκαν επίσης, πέρα από τα ζωικά παράγωγα, αποφεύγουν να καταναλώνουν και άλλα αμφιλεγόμενα προϊόντα, όπως
 – το φοινικέλαιο (γιατί η παραγωγή του μπορεί να προκαλεί την καταστροφή τροπικών δασών σε Μαλαισία και Ινδονησία, οδηγώντας στην εξαφάνιση ουρακοτάγκων και άλλων ζώων) και
 – τις καρύδες (γιατί μπορεί να έχουν μαζευτεί από μαϊμούδες-σκλάβους στην Ταϊλάνδη)
Πολλοί βίγκαν επίσης αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο και τα λεφτά τους για να ενημερώσουν τον κόσμο για τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον και τα ζώα.
Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά τουλάχιστον οι βίγκαν προσπαθούν να κάνουν κάτι καλό.

Ο πλανήτης όμως δεν θα σωθεί αν μερικοί βίγκαν γίνουν αεροφάγοι και φορτώσουν όλα τα προβλήματα στην πλάτη τους.
Ο πλανήτης θα σωθεί αν πολλοί άνθρωποι κάνουν το ελάχιστο που προβλέπεται, δηλαδή να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την περιττή κακοποίηση και δολοφονία των ζώων.
Αντί λοιπόν να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε την ενέργειά σας για να ενθαρρύνετε και άλλα άτομα να γίνουν βίγκαν.
Γίνετε καλύτεροι για να σας παραδεχτούμε, διαφορετικά γίνεστε πιο υποκριτές απ’ότι κατηγορείτε τους βίγκαν ότι είναι.