Veganismos

Βιγκανισμός & Ηθική

Παρακάτω απαντάμε σε διάφορες ερωτήσεις και προβληματισμούς που μπορεί να έχετε σε σχέση με τον βιγκανισμό και την ηθική και τα δικαιώματα των ζώων. Η ηθική πλευρά του βιγκανισμού έχει μεγάλη σημασία για μας προσωπικά και γι’ αυτό σε διάφορα σημεία, το ύφος μας ενδέχεται να είναι αυστηρό ή σαρκαστικό.
Η σελίδα αυτή θα ενημερώνεται συχνά, οπότε παρακαλούμε όπως επιστρέψετε και αργότερα για να δείτε απαντήσεις σε περισσότερα θέματα.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2024

Αν θέλετε να μας στείλετε κάποια απορία ή σχόλιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να κόψω τα ζωικά προϊόντα για να θεωρούμαι καλό άτομο. Εξάλλου είναι νόμιμο και είναι προσωπική επιλογή και δικαίωμά μου.

Το ότι κάτι μπορεί να είναι νόμιμο σε κάποια χρονική στιγμή, δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικά σωστό.
Παλιά ήταν νόμιμη η ιδιοκτησία σκλάβων και οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα ψήφου.
Αν ζούσες σε μια τέτοια εποχή και ήσουν το θύμα, θα δεχόσουν το νόμο ως ηθικό επιχείρημα για να μην έχεις δικαιώματα;

Αλλά ακόμα και στην σημερινή εποχή λένε ότι “η δικαιοσύνη είναι τυφλή”. Μπορούμε να φέρουμε χιλιάδες παραδείγματα όπου το θύμα δεν βρήκε το δίκιο του, που ο εισαγγελέας δωροδοκήθηκε κτλ.

Και εξάλλου, τι γίνεται με το δικαίωμα των ζώων να μην φυλακίζονται, κακοποιούνται και δολοφονούνται;
Τα δικαιώματα του ενός τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου.
Κάθε μέρα εκατομμύρια ζώα ζούνε κάτω από τις πιο αποτρόπαιες συνθήκες, μέσα σε περιττώματα και κλουβιά. Κακοποιούνται και δολοφονούνται μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους.
Μια μοίρα που δεν θα ευχόσουν ούτε στον χειρότερο εχθρό σου.
Μια καταδίκη που δεν συμβαίνει ούτε στους χειρότερους εγκληματίες.
Το ότι ο νόμος δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα την αξία τους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζουν.
Ο νόμος δεν ήταν ποτέ τέλειος και δεν πρόκειται να γίνει ενώ έχουμε τέτοιες μεσαιωνικές ιδεολογίες.

Αν απαρνείσαι τα δικαιώματα συναισθανόμενων πλασμάτων για χάρη του νόμου, τότε δεν θα προσπαθήσουμε να σε πείσουμε ότι τα ζώα πονάνε και έχουν συναισθήματα. Αντιθέτως, εσύ τώρα πρέπει να μας πείσεις ότι θα αντιστεκόσουν στο νόμο και δεν θα κρυβόσουν πίσω από αυτόν αν ζούσες σε μια άλλη εποχή ή περιοχή όπου οι συνάνθρωποί σου δεν θα είχαν δικαιώματα.

Ως Έλληνες, μερικές φορές μας αρέσει να καυχιόμαστε ότι όταν οι πρόγονοί μας χτίζανε ναούς και έφτιαχναν τέχνες και επιστήμες, οι άλλοι λαοί τρώγανε βελανίδια.
Τώρα όμως οι λαοί χωρών όπου έχουν διαπράξει τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό βίγκαν στον κόσμο. Ενώ εμείς δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω, παρόλο που είμαστε η χώρα της δημοκρατίας και σπουδαίων φιλόσοφων που ήταν χορτοφάγοι, όπως ο Πυθαγόρας, ο Πλάτωνας, ο Πορφύριος κά.

Πως γίνεται από τη μια πλευρά
 – να καυχιόμαστε για την αγωνιστικότητα των προγόνων μας
 – να χειροκροτάμε τον αλτρουισμό και την αυτοθυσία των πυροσβεστών
 – να θαυμάζουμε υπερ-ήρωες σε ταινίες
 – να σχολιάζουμε “αχ ψυχές μου” ή “τα καημένα” όταν βλέπουμε φωτογραφίες με αδέσποτα
 – να λέμε ότι πιστεύουμε σε ένα Θεό αγάπης και να προσευχόμαστε για ειρήνη στον κόσμο
και από την άλλη να έχουμε μια τόσο εύκολη επιλογή που μπορεί να φέρει τόσο θετικά αποτελέσματα, να σώσει χιλιάδες ζώα και το περιβάλλον και απλά να βαριόμαστε και να την απαρνιόμαστε εγωιστικά;

Ζούμε σε μια γενιά ανθρώπων που έχουν μάθει ότι μπορούν να αποκτάνε κάτι, απλά και μόνο επειδή το θέλουν. Ότι κάτι που ακούνε είναι λάθος, αν και μόνο αν τους πληγώνει τα συναισθήματα. Ότι μόνο αυτοί υπάρχουν και κανένας άλλος. Ότι δεν χρειάζεται να αναλαμβάνουν ευθύνες.
Καιρός να αφήσουμε αυτήν την τοξική νοοτροπία και να γίνουμε τα ανώτερα πλάσματα που ισχυριζόμαστε ότι είμαστε.

Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα.
Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα.
Μαρκ Τουαίην
Αμερικανός συγγραφέας
Τα ζώα δεν έχουν ψυχή.

Το επιχείρημα ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή φαίνεται να προέρχεται από τον χριστιανισμό.
Συνήθως τα επιχειρήματα που βασίζονται στη θρησκεία ακολουθούν ένα φαύλο κύκλο. Για παράδειγμα:

– Πως ξέρεις ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή;
– Επειδή το λέει η Αγία Γραφή.
– Και πως ξέρεις ότι η Αγία Γραφή λέει την αλήθεια;
– Επειδή την ενέπνευσε ο Θεός.
– Και πως είσαι σίγουρος ότι την ενέπνευσε ο Θεός;
– Επειδή έτσι γράφει στην Αγία Γραφή.

Στην τελική, τα επιχειρήματα που βασίζονται στη θρησκεία, δείχνουν τι πιστεύει κάποιος και όχι τι ξέρει ότι είναι αλήθεια. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε άλλες θρησκείες που πιστεύουν ότι τα ζώα πράγματι έχουν ψυχή.

Συνήθως το επιχείρημα ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή φαίνεται να προέρχεται από άτομα που δεν είχαν μεγαλώσει με κάποιο κατοικίδιο και δεν είχαν τη χαρά να δουν την αγάπη στα μάτια ενός ζώου. Και δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν κάποιο από τα ζώα που εκτρέφονται, γιατί δεν δίνουμε καν την ευκαιρία σε άλλα ζώα να μας δείξουν πόσο ξεχωριστά είναι, αφού με το που γεννηθούν, έχουν ήδη καταδικαστεί σε βασανιστήρια και δολοφονία.

Σύμφωνα με θρησκευόμενους, η ψυχή είναι η άυλη ουσία ενός όντος, η οποία περιέχει την προσωπικότητα και τις αναμνήσεις του όντος αυτού. Η ικανότητά μας στην αγάπη, την καλοσύνη και την ενσυναίσθηση είναι για πολλούς θρησκευόμενους απόδειξη ότι έχουμε ψυχή.
Όμως και τα ζώα έχουν αυτήν την ικανότητα στο συναίσθημα και μάλιστα έχουν αποδειχτεί καλύτερα από τους ανθρώπους σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης έχουν δικιά τους ξεχωριστή προσωπικότητα και αναμνήσεις.

Ζώα που έχουμε σαν κατοικίδια, έχουν αποδείξει την πίστη και αφοσίωσή τους, όπως ο Χάτσικο από την Ιαπωνία, ο οποίος περίμενε κάθε μέρα τον κηδεμόνα του για 9 χρόνια αφότου αυτός απεβίωσε.
Ζώα όπως οι ιππόκαμποι, οι κύκνοι, οι κάστορες, οι αετοί και οι πιγκουίνοι είναι μονογαμικά και παραμένουν πιστά στους συντρόφους τους. Όπως και τα δελφίνια, τα οποία θα παλέψουν για να ελευθερώσουν το ταίρι τους, αν αυτό πιαστεί στα δίκτυα ψαράδων.

Αν δεις βίντεο από καταφύγιο ζώων φάρμας, θα δεις ότι και στα γουρούνια τους αρέσει να τα τρίβουν στην κοιλιά, όπως και στους σκύλους. Και οι αγελάδες γουργουρίζουν σαν τις γάτες όταν νιώθουν ασφάλεια. Και τα πρόβατα κουνάνε τις ουρές τους όταν είναι χαρούμενα, σαν τους σκύλους.

Βλέποντας τέτοιες συγκινητικές πράξεις, κανονικά ο κόσμος αντί να λέει “τα ζώα δεν έχουν ψυχή, σφάξτε τα”, θα έπρεπε να προσεύχεται στο Θεό και να Του ζητήσει να δώσει ψυχή στα ζώα (αν πράγματι δεν έχουν) και να τα αφήσει να μπουν στον Παράδεισο, ώστε να συνεχίσουν να μοιράζουν την αγάπη τους.

Αντιθέτως, αν δεις βίντεο από σφαγεία και φάρμες, θα δεις μητέρες αγελάδες να τρέχουν πίσω από φορτηγά που κλέβουν τα μωρά τους.
Θα δεις ζώα να ουρλιάζουν από τον πόνο και να κλαίνε.

Αν μπορείς να δεις τα παραπάνω με άνεση και να λες ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή, τότε για το καλό της κοινωνίας, παρακαλείσαι να πας άμεσα για ψυχιατρικό έλεγχο, γιατί το να λες ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή είναι το πρώτο βήμα στο να γίνεις βασανιστής ζώων και το να γίνεις βασανιστής ζώων είναι το πρώτο βήμα στο να γίνεις βιαστής ανθρώπων.

Στείλε μας παρακαλούμε στο info@veganismos.gr ποια είναι η δικιά σου απόδειξη ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή.
Θα δημοσιεύσουμε το μήνυμά σου και θα παραδεχτούμε το λάθος μας.

Να απαντήσεις και στα παρακάτω:
Είσαι περήφανος που πιστεύεις ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή; Θα πήγαινες σε ένα παιδί που πέθανε ο σκύλος του και κλαίει για να του πεις ότι ο σκύλος του τώρα χάθηκε για πάντα; Θα πήγαινες σε δράσεις κάποιας φιλοζωικής ομάδας να πεις ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή;

Επίσης αναρωτιόμαστε:
Στην αρχή ο Θεός έφτιαξε τα ζώα και τον άνθρωπο στο κήπο της Εδέμ, αλλά μετά τα ζώα διώχτηκαν και αυτά από τον κήπο της Εδέμ, όχι εξαιτίας δικού τους σφάλματος, αλλά εξαιτίας της αμαρτίας του ανθρώπου. Θεωρείς δίκαιο και λογικό ότι ο άνθρωπος που αμάρτησε να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στον Παράδεισο, ενώ τα ζώα να απαξιώνονται;

Οι άνθρωποι είναι ανώτεροι από τα ζώα. Τα ζώα δεν έχουν λογική, απλά δρουν με ένστικτο.

Αν εμείς οι άνθρωποι είμαστε όντα ανώτερης λογικής και ηθικής από τα ζώα, τότε γιατί ακόμα και σήμερα στον 21ο αιώνα υπάρχει ρατσισμός, φασισμός, βιασμός, ναρκωτικά ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες με εξελιγμένο σύστημα παιδείας;
Στην Ελλάδα, τη χώρα της δημοκρατίας, οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου μόλις το 1952. Και σε άλλες χώρες, ακόμα δεν έχουν δικαιώματα.
Ίσως λοιπόν δεν είμαστε τόσο σπουδαίοι όσο νομίζουμε.

Μερικά από τα κύρια προβλήματα στο περιβάλλον είναι:

  • η ρύπανση του αέρα
  • η μόλυνση των ωκεανών με πλαστικά απορρίμματα που είναι τόσα πολλά που φτιάχνουν ολόκληρα νησιά
  • η παγκόσμια υπερθέρμανση
  • η απώλεια βιοποικιλότητας
  • η αποψίλωση των δασών
  • η καταστροφή του στρώματος του όζοντος

Ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα αυτά; Τα κουνέλια; Τα ελάφια; Οι πάπιες;

Γουρούνια, ποντίκια, χιμπατζήδες, χταπόδια, κοράκια, ρακούν και αγελάδες μπορούν και λύνουν παζλ καλύτερα και από μικρά παιδιά.
Τα πουλιά ξέρουν πως να φτιάχνουν γερές φωλιές που να αντέχουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Πολλά ζώα κάνουν δώρα και επίδειξη σε ζώα που θέλουν να προσελκύσουν.
Τα μυρμήγκια και οι μέλισσες όχι μόνο είναι πολύ κοινωνικά ζώα, αλλά και βοηθούν στη διατήρηση του οικοσυστήματος. Οι συνέπειες στο περιβάλλον θα ήταν ανεπανόρθωτες αν εξαφανιζόντουσαν αυτά τα 2 είδη ζώων, αλλά αν εξαφανιζόταν ο άνθρωπος, η γη θα μπορούσε να ανθίσει.
Κάθε ζώο είναι έξυπνο και ικανό με το δικό του τρόπο, οπότε το θέμα είναι αν εσύ είσαι ικανός να αναγνωρίσεις και να εκτιμήσεις αυτή τη μοναδικότητα.

Επίσης, μην κρίνεις αν δεν θέλεις να κριθείς. Σίγουρα και εσύ έχεις δράσει στη ζωή σου πολλές φορές από ένστικτο. Μπορεί π.χ. σαν παιδί να αρνήθηκες να μιλήσεις σε κάποιον άγνωστο ή να εμπιστευτείς κάποιον γιατρό, παρόλο που σου έλεγαν οι κηδεμόνες σου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Σίγουρα είχες τις εφηβικές σου κρίσεις και έκανες λάθη, παρόλο που ήξερες ότι ήταν λάθη. Ή μπορεί να καπνίζεις (παρόλο που βλέπεις τις αποκρουστικές εικόνες και τα μηνύματα πάνω στην συσκευασία) βάζοντας έτσι ηθελημένα καρκίνο μέσα σου και ρισκάροντας την υγεία τη δικιά σου και των κοντινών σου ανθρώπων για μια προσωρινή απόλαυση.

Όλα τα ζώα, είτε άγρια, είτε αδέσποτα, είναι στην ουσία μωρά, που δεν έχουν τις ανέσεις και πολυτέλειες με τις οποίες είχες την τύχη να γεννηθείς. Και χωρίς πολλές εμπειρίες ζωής, καταφέρνουν να επιβιώσουν σε έναν σκληρό κόσμο και σε μια ηλικία στην οποία όταν ήσουν εσύ, το πιο αξιοσημείωτο πράγμα που έκανες ήταν να λερώνεις την πάνα σου.

Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Θεός έφτιαξε τα ζώα για να τα τρώμε.

Στην Αγία Γραφή υπάρχουν επίσης αποσπάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απαρνηθούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε γυναίκες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΤΡΟΥ Α’ 2:18 | Οἱ δοῦλοι ἂς ὑποτάσσωνται εἰς τοὺς κυρίους μὲ φόβον Θεοῦ, ποὺ θὰ τὸν δείχνουν εἰς κάθε περίστασιν. Ἂς ὑποτάσσωνται ὄχι μόνον εἰς τοὺς καλοὺς καὶ ἐπιεικεῖς κυρίους, ἀλλὰ καὶ εἰς τοὺς στρεβλοὺς καὶ δυστρόπους.
ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ 22:20-21 | Ἐὰν ὅμως ἢ κατηγορία αὐτὴ τοῦ ἀνθρώπου ἐκείνου ἀποδειχθῇ ἀληθινὴ καὶ δὲν ἔχῃ πράγματι ἡ κόρη τὰ σημάδια τῆς παρθενίας, θὰ βγάλουν τὴν κόρην ἐμπρὸς εἰς τὴν θύραν τῆς οἰκίας τοῦ πατέρα της καὶ θὰ τὴν λιθοβολήσουν.
ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ 23:2-3 | Δὲν θὰ εἰσέρχεται εἰς τὴν συνάθροισιν τοῦ ἁγίου λαοῦ τοῦ Κυρίου ἄνθρωπος μὲ σπασμένα ἢ κομμένα τὰ ἀπόκρυφα μέλη του. Δὲν θὰ εἰσέρχεται εἰς τὴν συνάθροισιν τοῦ ἁγίου λαοῦ τοῦ Κυρίου παιδὶ ἀπὸ πόρνην μητέρα.
ΛΕΥΙΤΙΚΟΝ 18:22 | Δεν πρέπει να πλαγιάσεις με άντρα όπως πλαγιάζεις με γυναίκα, είναι βδελυρό.
ΛΕΥΙΤΙΚΟΝ 21:18-21 | Καθε άνθρωπος, δηλαδή, από τους απογόνους του Ααρών, ο οποίος έχει κάποιο σωματικόν ελάττωμα, κάποιαν αναπηρίαν, ο οποίος είναι τυφλός η χωλός η έχει κολοβήν και αντιφυσιολογικώς μικράν την ρίνα η έχει κομμένα τα αυτιά, η άνθρωπος ο οποίος έχει σπασμένον το χέρι η σπασμένον το ποδί, η είναι κύρτος η έχει στίγματα ωσάν καρφιά στο πρόσωπόν του η έχει πρησμένα και μαδημένα τα βλέφαρα η έχει, αγρίαν ψώραν η λειχήνας, η είναι μονόρχις, οιοσδήποτε από τους απογόνους του Ααρών, ο οποίος έχει κάποιο σωματικόν ελάττωμα, δεν θα πλησιάση στο θυσιαστήριον, δια να προσφέρη θυσίας στον Θεόν, διότι έχει σωματικόν μειονέκτημα· όχι, δεν θα πλησιάση να προσφέρη τα δώρα του Θεού.
ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΝ Α’ 2:12 | Δὲν ἐπιτρέπω δὲ εἰς τὴν γυναῖκα νὰ διδάσκῃ εἰς τὰς συνάξεις τῆς λατρείας, οὔτε νὰ ἐξουσιάζῃ καὶ νὰ γίνεται κυρία τοῦ ἀνδρός της, ἀλλ’ ὀφείλει νὰ μένῃ ἥσυχος, χωρὶς νὰ ἀντιλέγῃ ἢ νὰ θορυβῇ.
ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 5:28 | Ἀλλ’ ἐγὼ σᾶς λέγω, ὅτι καθένας ποὺ βλέπει οἰανδήποτε γυναῖκα διὰ νὰ τὴν ἐπιθυμήσῃ πρὸς ἁμαρτίαν, ἤδη μὲ τὴν ἐμπαθῆ αὐτὴν ματιὰν ἐμοίχευσεν αὐτὴν μέσα εἰς τὴν καρδίαν του καὶ ἡμάρτησε μὲ τὴν πρόθεσιν καὶ προαίρεσίν του.
ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ 12:19 | Διδάσκαλε, ὁ Μωϋσῆς μᾶς ἔγραψεν εἰς τὸν νόμον τὰ ἑξῆς: ἐὰν ὁ ἀδελφὸς κάποιου ἀποθάνῃ καὶ ἀφήσῃ γυναῖκα χήραν καὶ δὲν ἀφήσῃ παιδιά, πρέπει νὰ πάρῃ ὁ ἀδελφός του τὴν γυναῖκα του καὶ νὰ γεννήσῃ ἀπόγονον εἰς τὸν ἀποθανόντα ἄτεκνον ἀδελφόν του.

Θα υποστήριζες κάτι τέτοιο;
Ελπίζουμε πως όχι.
Όπως εξελίσσεται η τεχνολογία μας, έτσι πρέπει να εξελίσσεται και η ηθική και θρησκεία μας. Δεν προσπαθούμε να σε αποκόψουμε από την θρησκεία σου. Ο Χριστιανισμός έχει πολύ όμορφες διδασκαλίες και δεν είμαστε κατά του Χριστιανισμού, είμαστε κατά της βίας ειδικά αν αυτή γίνεται με τη δικαιολογία ότι “το είπε ο Θεός”.

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Θεός αρχικά είχε δώσει κάθε φυτό στον άνθρωπο σαν τροφή, στον κήπο της Εδέμ.
Και στο τέλος, σύμφωνα με το ΗΣΑΪΑΣ 65:25:

“Τοτε, κατά την ευλογημένην αυτήν εποχήν της χάριτος, λύκοι και αρνιά θα βόσκουν μαζή. Ο λέων θα τρώγη άχυρον ωσάν το βόϊδι, το δε φίδι θα τρώγη την γην ωσάν το ψωμί. Τα άγρια θηρία, οι τέως κακοί άνθρωποι, δεν θα προξενήσουν πλέον καμμίαν βλάβην στο άγιον ορός της Σιών, δεν θα κάμουν κανένα κακόν, λέγει ο Κυριος.”

Άρα αφού καταλαβαίνουμε ότι ο βιγκανισμός είναι μια πιο ηθική στάση ζωής, που υποστηρίζεται από τον Κύριο στον τέλειο παράδεισό Του, γιατί να μην την ασπαστούμε όσο πιο σύντομα γίνεται;

Κάποιες αναφορές στην Αγία Γραφή μπορεί πράγματι να λένε ότι επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Αλλά έχουμε και ελεύθερη βούληση. Το ότι κάτι μπορεί να σου επιτράπηκε (στις δύσκολες εποχές που ήταν τότε), δεν σημαίνει ότι σου επιβάλλεται σήμερα, που ξέρουμε ότι δεν είναι αναγκαίο, αλλά και το ότι βλάπτει την υγεία, το περιβάλλον και τα ζώα.

Μπορούμε να τσακωνόμαστε όλη μέρα και ο καθένας μας να διαλέγει φράσεις από την Αγία Γραφή και να τις ερμηνεύει όπως θέλει, για να βγάζει ότι συμπέρασμα τον συμφέρει. Ας δούμε όμως το θέμα γενικά. Καθημερινά, εκατομμύρια αθώα πλάσματα ζούνε μια κόλαση μέσα στα σφαγεία. Φοβούνται, κακοποιούνται και δολοφονούνται.
Αν ο Θεός επιτρέπει την σκλαβιά και τη δολοφονία αθώων πλασμάτων, τότε ο διάβολος τι κάνει;

Όταν θα δούμε ζώα να κοιτάνε τον σφαγέα και να τρέχουν χαρούμενα καταπάνω του και να βάζουν ηθελημένα το λαιμό τους πάνω στο μαχαίρι του, τότε ναι, θα πιστέψουμε ότι σκοπός της ζωής τους είναι να σκοτωθούν για χάρη μας.
Μέχρι τότε, εφόσον βλέπουμε τον πόνο στα μάτια τους και ακούμε τις κραυγές τους, δεν χρειάζεται μια ιδιοφυΐα για να καταλάβει ότι δεν θέλουν να σκοτωθούν. Οπότε, αν ο Θεός σου λέει ότι έφτιαξε τα ζώα για να τα τρώμε, πες Του ότι κάνει λάθος ή να έρθει να μας πείσει ότι κάνουμε εμείς λάθος. Μπορεί με την προηγούμενη φράση να σου φαίνεται ότι κάνουμε ύβρις, αλλά το να υπονοείς ότι ο Θεός της αγάπης θα ευχόταν περιττά βασανιστήρια στα αθώα παιδιά Του, αυτό είναι η πραγματική ύβρις.

Γιατί να ενδιαφερθώ για τα ζώα; Αυτά δεν πρόκειται να κάνουν κάτι για μένα.

Δεν σου ζητήθηκε να κάνεις κάτι τρομερό, όπως π.χ. το να κάνεις το σπίτι σου καταφύγιο ζώων φάρμας ή να δωρίσεις τα λεφτά σου. Σου ζητήθηκε να κάνεις το ελάχιστο και βάσιμο, δηλαδή να σταματήσεις να χρηματοδοτείς την περιττή κακοποίηση των ζώων, γιατί και αυτά είναι πλάσματα με ψυχή και ικανότητα στη λογική και το συναίσθημα.

Ίσως να έχεις πολύ στρες στη ζωή σου και να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις ενέργεια για να ασχοληθείς με άλλα πράγματα. Όμως, το να επιλέξεις στο σουπερμάρκετ να βρεις να πάρεις ένα φυτικό προϊόν αντί για ένα ζωικό, είναι μια διαδικασία το πολύ λίγων λεπτών. Και αν αντικαταστήσεις το κρέας, που περιέχει ορμόνες, με κάποιο φυτικό προϊόν, τότε αυτό θα έχει καλά αποτελέσματα και σωματικά και στην ψυχολογία σου.

Δεν είναι ανάγκη πάντα να έχεις κάποια εγωκεντρική ανταμοιβή όταν κάνεις το σωστό. Όταν π.χ. ψωνίζεις οικολογικά προϊόντα, αντί για αντίστοιχα πλαστικά, ξέρεις ότι το κάνεις για το καλό του πλανήτη και να βοηθήσεις να συντηρηθεί για τις επόμενες γενιές.
Αλλά, αν είσαι ευγενικός προς τους άλλους, μόνο και μόνο επειδή θέλεις κάποιο αντάλλαγμα (προσωπική χάρη, λεφτά, σεξ κτλ), τότε έχεις χάσει το νόημα της αγάπης.
Ως άνθρωποι υποτίθεται ότι έχουμε ενσυναίσθηση και γνωρίζουμε το σωστό από το λάθος. Ίσως να ακολουθείς κάποια θρησκεία. Αν είναι έτσι, τότε πιστεύεις ότι καμία καλή πράξη δεν περνάει απαρατήρητη από το Θεό και όσοι κάνουν το καλό ανταμείβονται.
Οι κανονικοί άνθρωποι, όταν βλέπουν την κακοποίηση που υφίστανται αυτά τα πλάσματα, αισθάνονται πολύ άβολα, γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι λάθος να υποφέρει ένα πλάσμα που δεν έφταιξε σε τίποτα.

Η (συναισθηματική) απάθεια είναι ένας ψυχολογικός όρος που υποδηλώνει τη μειωμένη συναισθηματική απόκριση ή αδιαφορία που έχει κάποιο άτομο. Συμπτώματά της είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος, κινήτρων, κοινωνικών επαφών και οι απαισιόδοξες σκέψεις.
Τα άτομα με σοβαρή απάθεια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας.
Η ζωή μπορεί να είναι σκληρή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρνάμε την πλάτη μας.
Ως Έλληνες, συχνά παραπονιόμαστε ότι οι πολιτικοί μας δεν νοιάζονται για μας, μας κλέβουν τους φόρους μας και μας βλέπουν σαν ζώα.
Αν όμως και συ δεν ενδιαφέρεσαι για τα άλλα πλάσματα και τα βλέπεις μόνο για κέρδος σου, τότε δεν είσαι διαφορετικούς από τους πολιτικούς που καταδικάζεις.

Ίσως να είχες πέσει θύμα μπούλινγκ και να πιστεύεις ότι είναι άδικο που κάποιος δεν σε είχε υπερασπιστεί, αλλά από την άλλη να βλέπεις τον κόσμο να νοιάζεται για κάποια ζώα, τα οποία δεν γνωρίζει καν. Μπορεί να είχες δώσει την αγάπη σου σε κάποια άτομα που δεν την εκτίμησαν και να αισθάνεσαι τώρα ότι είναι άδικο να λένε οι βίγκαν ότι αγαπάνε τα ζώα, παρόλο που τα ζώα δεν έχουν κάνει κάτι για να κερδίσουν την αγάπη αυτή. Μπορεί αυτά κατά βάθος να σου προκαλούν κατάθλιψη, όμως δεν είναι σωστό να περιφρονήσεις αυτήν την κακοποίηση στα ζώα, γιατί τότε δεν γίνεσαι καλύτερος από τα άτομα που σε είχαν πληγώσει.

Ίσως οι γονείς σου ήταν υπερπροστατευτικοί ή να σε μεγάλωσαν με πολυτέλειες και να σου φερόντουσαν σαν να είσαι καλύτερος από όλους τους άλλους. Όμως οι γονείς σου προσπάθησαν να σε μεγαλώσουν έτσι, γιατί μπορεί οι ίδιοι να είχαν περάσει πολύ δύσκολες εποχές και δεν ήθελαν να τις περάσεις και εσύ και να ήλπιζαν ότι θα κατάφερνες καλύτερα πράγματα στη δικιά σου ζωή. Αυτή η υπερεκτίμηση γονέων συνήθως καλλιεργεί τον ναρκισσισμό στα παιδιά. Ο ναρκισσισμός στην ψυχολογία είναι ένας τύπος διαταραχής προσωπικότητας.
Χαρακτηριστικά του είναι:

  • Έλλειψη ενσυναίσθησης
  • Πεποίθηση (και ανάγκη) ότι το άτομο πρέπει να είναι ανώτερο, να θαυμάζεται ή να ζηλεύεται από τους άλλους
  • Συναισθηματική χειραγώγηση άλλων για προσωπικό κέρδος
  • Επίδειξη αλαζονικών και υπεροπτικών συμπεριφορών ή στάσεων

Όποια και αν είναι η περίπτωσή σου, ελπίζουμε να δεις το θέμα με κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις ότι ψυχικά τραύματα μπορεί να έχεις, πριν χειροτερεύσουν. Μπορείς επίσης να καλέσεις ανώνυμα στο 10306 για δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη. Ελπίζουμε να μπορέσεις να βρεις την αγάπη στη ζωή σου.

Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων στηρίζει την οικονομία μας. Αν γίνουμε βίγκαν, πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους και είναι κρίμα. Ακόμα και οι σφαγείς είναι άνθρωποι και απλά προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους.

Όταν αγοράζεις οικολογικά προϊόντα, π.χ. μεταλλικό καλαμάκι ή χάρτινη/υφασμάτινη σακούλα αντί για πλαστικά καλαμάκια και πλαστικές σακούλες, σκέφτεσαι ότι είναι κρίμα για τους παραγωγούς πλαστικού που θα χάσουν τη δουλειά τους και που δεν θα πεταχτούν περισσότερα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά στον ωκεανό;
Όταν βλέπεις μια ταινία στο ίντερνετ, αντί να πηγαίνεις σε video club, σκέφτεσαι ότι είναι κρίμα για τους ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων που θα χάσουν πελατεία;
Μπορεί να λες κρίμα και στις 2 αυτές περιπτώσεις, αλλά το θέμα είναι ότι καταλαβαίνεις ότι παίρνεις αποφάσεις που είναι προς όφελος του περιβάλλοντος και βολεύουν και την τσέπη σου.

Διάβασε επίσης: “Το ποδήλατο είναι ο αργός θάνατος του πλανήτη”.

Κάθε αρχή του χρόνου ευχόμαστε αγάπη και ειρήνη στον κόσμο.
Αν όμως έχουμε αγάπη και ειρήνη στον κόσμο, τότε θα υπάρχουν πολλοί στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικηγόροι, κατασκευαστές πολεμικών όπλων, έμποροι ναρκωτικών κ.ά. που θα χάσουν τη δουλειά τους.
Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να ευχόμαστε για αγάπη και ειρήνη;

Αν θα έχουμε υγεία, τότε θα υπάρχουν πολλοί γιατροί, ψυχολόγοι, ερευνητές για τη θεραπεία του καρκίνου, πωλητές τσιγάρων, παραγωγοί τοξικών χημικών κ.ά. που θα χάσουν τη δουλειά τους.
Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να ευχόμαστε για υγεία;

Έτσι και στην περίπτωση των ζωικών προϊόντων.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), η κτηνοτροφία είναι η μεγαλύτερη αιτία της ρύπανσης των υδάτων και προκαλεί περισσότερη ρύπανση από όλες τις άλλες βιομηχανικές πηγές αλλά και από όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αθροιστικά (αυτοκίνητα, πλοία, τρένα, αεροπλάνα).

Επίσης:

  • Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μακροζωίας, όσοι καταναλώνουν ζωική πρωτεΐνη είναι 4 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο και 3 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από διαβήτη.
  • Η κτηνοτροφία προκαλεί την σπατάλη μεγάλης ποσότητας νερού και σοδειάς, τα οποία θα μπορούσαν να θρέψουν δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Άρα, αν νοιάζεσαι για τους ανθρώπους, τι καλύτερο έχεις να κάνεις για χάρη τους από το να τους προτείνεις μια διατροφή που θα τους δώσει περισσότερα χρόνια ζωής και που θα βοηθήσει να αποτρέψει μερικές από τις χειρότερες ασθένειες;

Τι θα προτιμούσες για τους σφαγείς;
Να είναι μέσα στα αίματα και τις κραυγές και να πρέπει να χτυπάνε και να δολοφονούν αθώα, ανυπεράσπιστα πλάσματα ή να παράγουν φυτικά τρόφιμα σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον και σωματικά και ψυχολογικά;

Μας λένε ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια – υπάρχουν πολλές δουλειές που είναι επιβλαβής προς τους άλλους και το περιβάλλον και πρέπει να εξελιχθούν ή να καταργηθούν.

Στην τελική, αυτά τα άτομα που εμπλέκονται στην παραγωγή και πώληση ζωικών προϊόντων, μπορούν να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας. Ήδη πολλά εστιατόρια έχουν προσθέσει βίγκαν επιλογές και μπορούν σιγά-σιγά να γίνουν τελείως βίγκαν. Επίσης πολλοί σφαγείς γίνονται βίγκαν.
Από την άλλη όμως, τα ζώα που δολοφονούνται καθημερινά δεν πρόκειται να αναστηθούν και το περιβάλλον δεν πρόκειται να καθαρίσει, όσο υποστηρίζουμε την κτηνοτροφία.

Και τα φυτά νιώθουν πόνο.

Τα φυτά δεν νιώθουν πόνο, καθώς δεν έχουν νευρικό σύστημα, ούτε εγκέφαλο.

Οι βίγκαν αναγνωρίζουν το ότι τα ζώα νιώθουν πόνο και σκέφτονται τον πόνο αυτό όταν βλέπουν π.χ. ένα κομμάτι κρέας ή μια γούνα.

Αν πράγματι πιστεύεις ότι τα φυτά νιώθουν πόνο
– συνεχίζεις να τρως φυτά ή συνεχίζεις να υποστηρίζεις την εκτροφή ζώων, τα οποία θα χρειαστεί να ταϊστούν με πολλά φυτά;
– αισθάνεσαι άσχημα όταν βλέπεις έπιπλα φτιαγμένα από ξύλο;
– όταν κάνει κρύο, βγαίνεις έξω να ντύσεις κανά δέντρο που μπορεί να κρυώνει;