Veganismos

Βιγκανισμός & Περιβάλλον

Παρακάτω απαντάμε σε διάφορες ερωτήσεις και προβληματισμούς που μπορεί να έχετε σε σχέση με τον βιγκανισμό και το περιβάλλον και την οικολογία.

Η σελίδα αυτή θα ενημερώνεται συχνά, οπότε παρακαλούμε όπως επιστρέψετε και αργότερα για να δείτε απαντήσεις σε περισσότερα θέματα.
Επίσης ενδέχεται να τροποποιηθούν απαντήσεις που έχουν ήδη γραφτεί, ώστε να γίνουν πιο κατανοητές ή να προστεθούν πληροφορίες.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2024

Αν θέλετε να μας στείλετε κάποια απορία ή σχόλιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Αν γίνουμε όλοι βίγκαν, τότε τα ζώα θα υπερ-πληθύνουν τη γη.

Τα ζώα έχουν ήδη υπερ-πληθύνει τη γη, εξαιτίας της ζήτησης που υπάρχει για ζωικά προϊόντα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο του 2019 είχαν καταμετρηθεί 143 εκατομμύρια γουρούνια, 77 εκατομμύρια βοοειδή, 62 εκατομμύρια πρόβατα και 12 εκατομμύρια κατσίκες.
Αναφορά στα αγγλικά: Πληθυσμός των εκτρεφόμενων ζώων

Η βιομηχανία ζωικών προϊόντων δεν μπορεί να περιμένει να αναπαραχθούν με φυσικό τρόπο όλα αυτά τα ζώα, καθώς αυτό θα είχε λιγότερη παραγωγή και θα προκαλούσε ζημία, γιατί έτσι δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τη ζήτηση. Για αυτό χρησιμοποιούν τεχνικές όπως τεχνητή σπερματέγχυση και εξαναγκαστική πάχυνση για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ζωικών παραγώγων.
Διαβάστε περισσότερα:
Η τεχνητή σπερματέγχυση των χοίρων
Εξαναγκαστική πάχυνση ζώων | Φουά γκρα

Όσο πιο πολλοί άνθρωποι γίνονται βίγκαν, τόσο λιγότερα ζώα θα αναπαραχθούν με τη βία και έτσι θα μειώνεται ο πληθυσμός τους.

Η φύση μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της, αλλά εμείς οι άνθρωποι είμαστε αυτοί που ξεπερνάμε τα όρια και καταστρέφουμε τα πάντα.

Το μόνο ζώο που έχει υπερ-πληθύνει τη γη είναι ο άνθρωπος.
165 εκατομμύρια χρόνια που οι δεινόσαυροι κυβερνούσαν τη γη, δεν την κατέστρεψαν.
65 εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων η γη δεν καταστράφηκε.
Αλλά μόνο 300 χρόνια έχουν περάσει από τη βιομηχανική επανάσταση και ήδη μιλάμε για ανεπανόρθωτη οικολογική ζημιά.

Αν γίνουμε όλοι βίγκαν, τότε περισσότερα φυτά θα σπαταληστούν και θα μας τελειώσει το φαγητό.

Ήδη σπαταλούνται περισσότερα φυτά από ότι χρειάζονται για να θρέψουν τα ζώα φάρμας.

Η χρήση γης για την καλλιέργεια των ζώων είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική. Χρειάζεται σχεδόν 80% λιγότερη γη για να ταΐσει κάποιον με φυτική διατροφή από ό,τι για να ταΐσει ένα άτομο που τρώει ζωικά προϊόντα, καθώς οι καλλιέργειες καταναλώνονται απευθείας αντί να χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της απερήμωσης, χρειάζονται έως και 5 κιλά σιτηρών για να παραχθεί μόνο μισό κιλό κρέατος και μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 56 εκατομμύρια στρέμματα γης χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ζωοτροφών για ζώα, ενώ μόνο 4 εκατομμύρια στρέμματα παράγουν φυτά για να τα φάει ο άνθρωπος.

Σύμφωνα με την Greenpeace, αυτή η ανισορροπία στην παραγωγή και την κατανάλωση οφείλεται στην εστίαση στις καλλιέργειες για το κέρδος, όχι στην τροφή για τους ανθρώπους.
Αν το σκεφτούμε, ταΐζουμε 10 φορές περισσότερα χερσαία ζώα από ό,τι υπάρχουν άνθρωποι, περίπου 92 δισεκατομμύρια από αυτά κάθε χρόνο, και τρώνε περίπου 7 φορές περισσότερα φυτά από εμάς. Δίνοντας αυτό το φαγητό απευθείας στους ανθρώπους (και σταματώντας να αναπαράγουμε τα ζώα), θα μπορούσαμε να τερματίσουμε την παγκόσμια πείνα 2,5 φορές.


Δες άρθρο στα αγγλικά – η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου κάνει νέο ρεκόρ, καθώς οι εκτάσεις του Αμαζονίου καταστρέφονται για να καλλιεργηθούν σοδειές για τα ζώα φάρμας (τη στιγμή που ο κόσμος πεινάει).

Ο ΟΗΕ προτρέπει σε παγκόσμιο κίνημα διατροφής χωρίς κρέας και  γαλακτοκομικά

Για 1 κιλό λαχανικών χρειάζονται λιγότερα από 400 λίτρα νερού
Για 1 κιλό φρούτων περίπου 1.000
Για 1 κιλό δημητριακών πάνω από 1.600
Αλλά
Για 1 κιλό κοτόπουλου πάνω από 4.000
Για 1 κιλό μοσχαρίσιου κρέατος πάνω από 15.000 λίτρα

Η καλλιέργεια σόγιας προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον.

Αυτό ισχύει γιατί η σόγια καλλιεργείται σε τεράστιες ποσότητες καθώς χρησιμοποιείται και ως ζωοτροφή για τα παραγωγικά ζώα. Έτσι, παρόλο που μπορεί να μην τρως απευθείας σόγια, εάν τρως ζωικά προϊόντα, την τρως έμμεσα. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 80% της παγκόσμιας σόγιας δίνεται στα ζώα που εκτρέφουμε για τροφή, όπως κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Στις ΗΠΑ είναι ακόμη υψηλότερο, πάνω από 90%.
Και γνωρίζουμε ότι περίπου το 99% όλης της σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένη, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι είναι πολύ ψεκασμένο με το περιβόητο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη.
Προκειμένου να παραχθούν τόσο μεγάλες ποσότητες σόγιας, η γη σε όλο τον κόσμο μετατρέπεται από αρχαία δάση, σαβάνες και λιβάδια σε τοξικές καλλιέργειες σόγιας ΓΤΟ. Εκατομμύρια εκτάρια δάσους του Αμαζονίου, το Cerrado στη Βραζιλία, το δάσος του Ατλαντικού, το Gran Chaco – το δεύτερο μεγαλύτερο δάσος της Νότιας Αμερικής, και το Chiquitano στη Νότια Αμερική και οι βόρειες μεγάλες πεδιάδες των ΗΠΑ καταστρέφονται για να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερη παραγωγή σόγιας.
Ο ευκολότερος τρόπος για να σταματήσεις την αποψίλωση των δασών και την εξάντληση των οικολογικών συστημάτων είναι να απομακρυνθείς από τα ζωικά προϊόντα και να τρως απευθείας φυτά.
https://wwf.panda.org/discover/our_focus/food_practice/sustainable_production/soy/
https://soygrowers.com/key-issues-initiatives/key-issues/other/animal-ag/

Αλλά, αν εξακολουθείς να αισθάνεσαι άσχημα για τη σόγια, τότε δεν χρειάζεται να τη τρως για να ζήσεις ως βίγκαν.

Το να ζω έναν οικολογικό τρόπο ζωής είναι αρκετό, ακόμα και αν δεν είμαι βίγκαν.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κτηνοτροφία είναι η κύρια αιτία αποψίλωσης των δασών, απώλειας βιοποικιλότητας, εξαφάνισης άγριας ζωής και νεκρών ζωνών στους ωκεανούς. Για παράδειγμα, κάθε μερικά δευτερόλεπτα 36.000 τετραγωνικά μέτρα δάσους κόβονται λόγω της κτηνοτροφίας.

Ο τομέας των τροφίμων από μόνος του αρκεί για να ωθήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη πέρα ​​από το όριο των 1,5°C.
Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 20% των παγκόσμιων εκπομπών, οι οποίες είναι τεράστιες, προέρχονται από τη γεωργία ζώων, μέρη από τα οποία προέρχεται περίπου το 98% όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και των αυγών μας.

Για να το θέσουμε σε προοπτική, αυτή η παγκόσμια βιομηχανία συμβάλλει σε περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από όλες τις μορφές μεταφοράς μαζί. Ένα που είναι πολύ προβληματικό είναι το μεθάνιο που παράγουν τα ζώα, το οποίο είναι η αιτία για πάνω από το 25% της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό που τρώμε έχει περισσότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από οτιδήποτε άλλο.

Η κτηνοτροφία καταναλώνει επίσης το μεγαλύτερο μέρος του νερού της Γης μας – έως και το 70% όλων των διαθέσιμων γλυκών υδάτων, και είναι υπεύθυνη για περίπου το 90% του παγκόσμιου αποτυπώματος νερού. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο νερό για την παραγωγή κρέατος από ό,τι τα φυτικά τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ή τα φασόλια.
Επομένως, το να πηγαίνετε στη δουλειά με ποδήλατο ή να κάνετε σύντομα ντους είναι ευεργετικό, αλλά μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερη διαφορά παραγγέλνοντας ένα μπιφτέκι λαχανικών.

Όταν βρισκόμαστε στο θέμα των μπιφτεκιών, εδώ είναι μερικά ωραία γεγονότα. Τα μπιφτέκια φυτικής προέλευσης από μόνα τους απαιτούν 75 – 99% λιγότερο νερό, 93 – 95 % λιγότερη γη και παράγουν 87 – 90 % λιγότερες εκπομπές από τα μπιφτέκια βοείου κρέατος.

«Μια φυτική διατροφή είναι ίσως ο μοναδικός μεγαλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τον αντίκτυπό μας στον πλανήτη Γη, όχι μόνο τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά την παγκόσμια οξίνιση, τον ευτροφισμό, τη χρήση γης και τη χρήση νερού. Είναι πολύ μεγαλύτερο από το να περικόψουμε τις πτήσεις μας ή να αγοράσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο», δήλωσε ο Τζόζεφ Πουρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος ηγήθηκε της πιο ολοκληρωμένης ανάλυσης της ζημιάς που προκαλεί η γεωργία στον πλανήτη.

Άρα το να ζεις έναν οικολογικό τρόπο ζωής, όπως η ανακύκλωση, η ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών προϊόντων, το να μην καπνίζεις κλπ. είναι πράγματι μια πολύ καλή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί.
Το να οδηγείς ένα οικολογικό αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιείς τα ΜΜΜ και να εκπέμπεις λιγότερο CO2 στην ατμόσφαιρα δεν αρκεί όταν υποστηρίζεις τη κτηνοτροφία που εκπέμπει περισσότερο CO2.
Το να χρησιμοποιείς λιγότερα πλαστικά ή και να βοηθάς κιόλας στον καθαρισμό παραλιών δεν αρκεί όταν υποστηρίζεις την κτηνοτροφία που μολύνει το νερό.
Είναι σαν να βοηθάς να φτιάξεις κάτι καλό με το ένα χέρι, αλλά το άλλο χέρι να προκαλεί διπλή ζημιά. Σίγουρα κανείς δεν είναι τέλειος και ό,τι και να κάνουμε θα παράγουμε κάποια σκουπίδια, αλλά ο βιγκανισμός είναι το ελάχιστο καλό που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, για να μην πάει χαμένος ο πλανήτης μας.

Οι φάλαινες τρώνε πολλά ψάρια, άρα αν οι Ιάπωνες δεν τις σκοτώσουν, τότε ο πληθυσμός ψαριών θα μειωθεί. Αλλά τώρα που τρώνε και φάλαινες και ψάρια, έχουν περισσότερο φαγητό.

Οι φάλαινες δεν απειλούν τους πληθυσμούς των ψαριών όπως πίστευε κάποτε ο κόσμος και δεν υπάρχει τόση ζήτηση για το κρέας φάλαινας, καθώς κιόλας είναι τοξικό.
Τώρα είναι πιο σημαντικό να σώσουμε τις φάλαινες που έχουν απομείνει (καθώς είναι είδος υπό εξαφάνιση). Ο φαλαινοτουρισμός παράγει περισσότερα κέρδη και μπορεί να υποστηρίξει την τοπική τουριστική βιομηχανία, αλλά και να προσφέρει περιβαλλοντική εκπαίδευση και έρευνα.
Οι φάλαινες διατηρούν τον ωκεανό ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Βοηθούν στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στον ωκεανό. Όταν τρέφονται, κατεβαίνουν στα βάθη, αλλά όταν πρέπει να κάνουν απέκκριση, βγαίνουν στην επιφάνεια.
Με αυτόν τον τρόπο, φέρνουν τα θρεπτικά συστατικά από τα βάθη του ωκεανού, όπου δεν υπάρχει ηλιακό φως για φωτοσύνθεση, στα επιφανειακά ύδατα όπου βρίσκεται το φυτικό πλαγκτόν, το οποίο χρειάζεται αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Με την απέκκρισή τους οι φάλαινες γονιμοποιούν το φυτικό πλαγκτόν, καθιστώντας το μια πλούσια πηγή τροφής για τα κριλ και τα ψάρια.

Βρήκα έρευνες στο διαδίκτυο που καταρρίπτουν όλα όσα λένε οι βίγκαν.

Δεν χρειάζεσαι έρευνες για να σου δείξουν ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη.
Μπορείς να πας έξω από ένα σφαγείο και να δεις τι απόβλητα παράγουν.